sfanta-maria-logo
logo-sf-mobile
Oncologie

Cancerul tiroidian

Cancerul tiroidian este cea mai frecventa tumora maligna care apare la nivelul sistemului endocrin. Cu toate acestea, reprezinta doar 1-2% din totalul tumorilor maligne la om.

Din punctul de vedere al distributiei pe sexe, femeile sunt de 2-3 ori mai afectate decat barbatii de aceasta boala.

Factorii de risc implicati in aparitia acestor tumori sunt radiatiile ionizante (accidente nucleare sau utilizare terapeutica) si, doar in unele cazuri de carcinom medular, anumite mutatii genetice.

In functie de celulele din care deriva si de modificarile histologice asociate s-au descris mai multe tipuri:

  1. Carcinomul papilar – 75-80% din cazuri;
  2. Carcinomul folicular – 10-15% din cazuri;
  3. Carcinomul medular - 5% din cazuri;
  4. Carcinomul anaplastic – 1-2% din cazuri;
  5. Alte forme (limfom tiroidian, metastaze ale altor tipuri de tumori) – sub 1% din cazuri;

Tipurile papilar si folicular formeaza grupul cancerelor tiroidiene diferentiate, denumite astfel deoarece celulele maligne care le formeaza pastreaza multe din caracteristicile tesutului tiroidian normal, inclusiv capacitatea de a capta iodul.

In mod tipic, un cancer tiroidian se va prezenta sub forma unuia sau mai multor noduli. Este de retinut totusi ca 90-95% din nodulii tiroidieni sunt benigni.

In functie de stadiu, boala poate fi complet asimptomatica, pacientul descoperind intamplator un nodul suspect la o ecografie efectuata pentru alte motive, sau se poate manifesta local sau la distanta.

Semnalele de alarma sunt urmatoarele:

  1. Nodul tiroidian care creste rapid, in interval de la cateva saptamani la cateva luni;
  2. Nodul tiroidian asociat cu marirea ganglionilor limfatici de la nivelul gatului;
  3. Nodul tiroidian asociat cu raguseala, in absenta unei afectiuni de sfera ORL;
  4. Nodul tiroidian dur la palpare, cu limitarea miscarilor glandei la inghitire;

Important, marea majoritate a nodulilor tiroidieni maligni sunt nedurerosi, cel putin pana in faze foarte avansate de boala.

Ecografia este o investigatile extrem de utila in cazul unei suspiciuni de cancer tiroidian deoarece poate masura si descrie cu acuratete nodulii prezenti. Exista anumite elemente ecografice care, atunci cand sunt prezente, sugereaza ca un nodul tiroidian este malign. De asemenea, ecografia poate vizualiza ganglionii limfatici de la nivelul gatului, detectand precoce metastazele ganglionare, inainte de a fi palpabile.

La scintigrafia tiroidiana un nodul malign nu va capta iodul, aspectul fiind de „nodul rece”. Totusi, aceasta investigatie nu are o foarte mare specificitate, deoarece si majoaritatea nodulior benigni sunt necaptanti sau hipocaptanti.

Pentru stabilirea cu certitudine a diagnosticului exista doua posibilitati:

  1. Punctia tiroidiana cu ac subtire – o investigatie minim invaziva, care nu necesita anestezie si poate fi facuta in ambulator; disconfortul provocat este similar cu cel al unei injectii intramusculare;
  2. Examenul anatomopatologic efectuat din tesut tiroidian obtinut dupa operatie;

Tratamentul presupune in mod obligatoriu operatia de indepartare a tiroidei – tiroidectomia totala/subtotala. Aceasta poate fi completata, in functie de caz, de excizia unor ganglioni limfatici.

Cancerele tiroidiene diferentiate (papilar si folicular) sunt singurele forme care beneficiaza de tratamentul cu iod radioactiv. Acest element va fi captat de celulele maligne si le va distruge, functionand ca un citostatic extrem de selectiv, care nu va afecta alte tesuturi.

Dupa interventia chirurgicala de indepartare a tiroidei pacientii vor ramane toata viata sub tratament de susbtitutie cu hormon sintetic (levotiroxina) pentru evitarea instalarii hipotiroidismului sever. In plus, la cei cu cancer tiroidian diferentiat, acest tratament trebuie ajustat pentru a mentine nivelul tirotropinei (TSH) usor sub limita inferioara a normalului, acest lucru scazand riscul de recidiva.

In cazul carcinomului tiroidian medular tratamentul chirurgical este esential deoarece aceast tip nu beneficiaza de iodul radioactiv. In formele avansate se pot utiliza citostaticele tipice si/sau iradierea conventionala.

Cancerul tiroidian anaplastic este o tumora extrem de agresiva, cu evolutie rapida, pentru care nu exista deocamdata terapie eficienta.

Limfomul tiroidian apare aproape intotdeauna pe fondul unei tiroidite autoimune si poate raspunde foarte bine la iradierea conventionala.

Sansele de vindecare sunt mari in majoritatea cazurilor de cancer tiroidian diferentiat. Aceste tumori au tentinda sa creasca relativ lent si sa metastazeze tarziu la distanta. Operatia, tratamentul cu iod radioactiv si supresia TSH cu levotiroxina sunt pilonii de baza ai tratamentului si asigura succesul la cei mai multi pacienti.

Cancerul tiroidian medulareste mai agresiv decat formele de carcinom diferentiat. Este esential ca intereventia chirurgicala sa fie facuta intr-o faza cat mai precoce, inainte ca tumora sa disemineze.

In concluzie, pentru marea majoritate a cazurilor de cancer tiroidian avem la dispozitie metode de diagnostic si tratament eficiente, astfel incat rata vindecarilor este una dintre cele mai ridicate din grupul bolilor maligne.

Dr. Claudiu Cristian Tupea, medic specialist endocrinologie, Anima NuscoTower

Aproape de tine, când ai nevoie

peste 25000 de analize efectuate lunar