Cautare rapida
Lista analize disponibile
Acestea sunt analizele gata de printare.
Pret total: 0 Lei
Va asteptam.
Pret total
0 LeiApendicita acuta este inflamatia apendicelui, organ atasat portiunii initiale a colonului – numit cec si este situat in fosa iliaca dreapta. Apendicele este un organ cu un bogat tesut limfoid in special in perioada copilariei si pubertatii (avand rol in imunitatea organismului), dar care scade ca importanta cu inaintarea in varsta.
Incidenta maxima a acestei afectiuni se intalneste intre 20 si 30 ani, cu usoara predominenta la sexul masculin.Cauze
Cele mai frecvente cauze ale afectiunii sunt reprezentate de obstructia lumenului apendicular prin coproliti (resturi de materii fecale indurate), hipertrofia tesutului limfatic adiacent, resturi de bariu restant de la examene radiografice colonice anterioare, seminte de fructe sau legume, paraziti intestinali.
Simptomatologie
Durerea abdominala este acuza principala. Clasic ea debuteaza la nivelul epigastrului si periombilical, pentru ca in urmatoarele ore (4-6 ore) durerea sa migreze inferior in fosa iliaca dreapta. La unii pacienti durerea debuteaza in fosa iliaca dreapta si ramane localizata la acest nivel. Anorexia (lipsa poftei de mancare) acompaniaza aproape intotdeauna durerea abdominala. Varsaturile daca exista nu sunt importante si nici persistente. Multi pacienti relateaza prezenta unei constipatii inainte de aparitia durerii (de aceea nu trebuie administrate laxative si nici clisme evacuatorii in caz de apendicita datorita riscului de perforatie apendiculara cu peritonita consecutiva). Scaunele diareice pot fi prezente in special la copii sau in cazurile avansate de apendicita acuta cu iritatie peritoneala.
Cresterea temperaturii este moderata (<38°C), iar in cazul depasirii acestei valori se ridica suspiciunea de aparitie a unor complicatii apendiculare sau prezenta altei patologii. Pacientii cu apendicita acuta prefera de obicei sa stea culcati, cu coapsa dreapta usor flectata pe abdomen pentru usurarea durerii, iar mobilizarea este facuta cu precautie. Autoadministrarea de antibiotice poate ameliora fals simptomatologia, cu mascarea evolutiei spre complicatii.
Investigatii paraclinice
Tratament
Tratamentul apendicitei acute este exclusiv chirurgical. Dintre metodele terapeutice existente pot fi mentionate:
Concluzii
Apendicita acuta este o patologie frecventa in populatia generala, in special in randul tinerilor, cu o simptomatologie uneori inselatoare si o evolutie spre forme severe in lipsa tratamentului chirurgical. De aceea la aparitia primelor semne de suspiciune, pacientul tebuie sa se adreseze medicului chirurg pentru consult si stabilirea tratamentului adecvat.
Dr Bogdan Ene, medic specialist chirurgie generala, Anima Victoriei