sfanta-maria-logo
logo-sf-mobile
Sfaturi pentru sanatatea ta

Ce este spondilita anchilozanta?

Spondilita anchilozanta este o boala inflamatorie, caracterizata prin inflamatia cronica a articulatiilor sacroiliace, intervertebrale, boala care evolueaza in atacuri si care, in timp, duce la anchilozarea coloanei vertebrale.

Pricipalele simptome ale afectiunii sunt: dureri la nivelul articulatiilor sacroiliace, bilateral, debutate in repaus, predominant nocturn, insotite de rigiditate matinala (pacientul are impresia ca este intepenit la nivelul sacrului), rigiditate care dispare progresiv, prin miscare in articulatiile respective. Pe langa durere si rigiditate in articulatiile sacroiliace, apare si limitarea miscarilor.

Afectiunea evolueaza in pusee, in timp, durerile si rigiditatea se extind la nivelul coloanei vertebrale, incepand cu localizarea lombara si ridicandu-se progresiv spre coloana toracala si cervicala - in stadiile tardive.

Examenul obiectiv evidentiaza limitarea miscarilor in articulatiile coloanei vertebrale si articulatiile sacroiliace, durerea la percutia si miscarea coloanei vertebrale, durere la torsiunea articulatiilor sacroiliace. Tardiv pot aparea: prinderea articulatiilor periferice, rigiditatea coloanei vertebrale, cu afectarea functiei respiratorii, precum si manifestari extraarticulare. Dintre complicatiile boli: tulburari ventilatorii restrictive, afectarea cardiaca-insuficienta a valvei aortice, afectare renala, etc..

Diagnosticul afectiunii se bazeaza pe anamneza, examen clinic, probe de laborator (cu evidentierea sindromului inflamator), prezenta HLA B27, pe examenul radiologic (radiografia articulatiilor sacroiliace bilateral sau RMN sau CT al articulatiilor sacroiliace).

Tratamentul este prin gimnastica medicala si medicamentos (in functie de stadiile de evolutie ale bolii).

Dr. Alexandra Berbec, medic specialist medicina interna, Anima Victoriei

Aproape de tine, când ai nevoie

peste 25000 de analize efectuate lunar