sfanta-maria-logo
logo-sf-mobile
Endocrinologie

Cum diagnosticam diabetul zaharat?

Diabetul zaharat tip 2 este o boala severa, netratata conducand la complicatii severe (retinopatie cu scadea acuitatii vizuale si pierderea progresiva a vederii, neuropatie, nefropatie cu evolutie catre insuficienta renala cronica, arteriopatie- infarct miocardic acut, accident vascular cerebral).

Diagnosticul de DZ se stabileste prin 2 valori glicemice (plasma venoasa) a jeun >126 mg/dL sau o valoare glicemica (plasma venoasa) >200 mg/dL la 2 ore de la ingestia de 75 g glucoza oral. Este asadar nevoie de mai multe recoltari, in conditii speciale, pentru pozitivarea diagnosticului. Astfel, de multe ori diagnosticul este intarziat.

Exista o solutie pentru a diagnostica mai usor diabetul zaharat?

Din anul 2010 ghidul de practica clinica al ADA (American Diabetes Association) recomanda utilizarea Hemoglobinei Glicozilate (HbA1c) pentru diagnosticarea diabetul zaharat, o valoare mai mare de 6,5% stabilind diagnosticul. HbA1c reprezinta fractia de hemoglobina care sufera un proces de glicozilare neenzimatica, proportional cu marimea cresterii glicemice. Procesul glicozilarii hemoglobinei are loc lent, dar continuu pe tot parcursul vietii eritrocitelor. Valoarea sa reflecta valorile glicemice din ultimele 4-6 saptamani (memoria diabetica de lunga durata). HbA1c nu este o noutate pentru lumea medicala. De ani de zile este folosita de catre diabetologi pentru monitorizarea tratamentului diabetului zaharat, dar nu si in scop diagnostic. Avantajele acestei metode sunt: o singura dozare stabileste diagnosticul, analiza poate fi recoltata in orice moment al zilei, ingestia de alimente nu influenteaza valoarea sa.

Dr. Vadim Gavan, medic specialist endocrinologie, Anima Nusco Tower

Aproape de tine, când ai nevoie

peste 25000 de analize efectuate lunar