sfanta-maria-logo
logo-sf-mobile
Pediatrie

Diversificarea alimentatiei sugarului

Termenul de diversificare se refera la trecerea treptata de la o alimentatie exclusiva lactata a sugarului la alimente consistente oferite cu lingurita, etapa obligatorie in scara vietii. Varsta optima a introducerii alimentelor complementare este de 5 luni jumatate - 6 luni, varsta la care echipamentul enzimatic si aparatul bucal incepe sa se matureze, scade riscul de alergii alimentare, scade riscul de instalare a bolii celiace.Indiferent de tipul de aliment introdus in cadrul diversificarii, trebuie respectate cateva conditii:– sugarul sa fie perfect sanatos– sa se foloseasca lingurita– alimentul nou sa fie introdus progresiv, incepand cu cateva lingurite– se introduce cate un aliment nou la 4-7 zile– nu se introduc in aceeasi zi 2 alimente noi– sa existe certitudinea ca alimentul este proaspat preparat, ca nu exista riscul de contaminare– se evita inainte de varsta de 7-8 luni fainuri care contin gluten (grau, orz, ovaz, secara), fiind admise cele de orez, porumb.– nu se adauga sare, zahar, miere in alimente pana la varsta de 2 ani– se va continua alaptarea cand e cazul, cel putin pana la 1 an– nu se va alimenta sugarul cu lapte de vaca pana la varsta de 2-3 ani, preferandu-se formulele adaptate– alimentele cu risc mare de alergii (capsuni, fragi, kiwi, banane, peste, albus de ou, miere) se dau cat mai tarziu, la recomandarea medicului.Diversificarea se incepe prin a inlocui progresiv o masa de lapte. Pana la inlocuirea totala, se va completa cu lapte de mama sau formule de lapte.1. Se incepe cu oferirea sugarului la masa de dimineata (ora 9-10) a sucului de fructe (morcov, portocala, mar), pe rand, cu lingurita, urmata in cateva zile de pasarea intregului fruct. Cand masa de dimineata este in totalitate alcatuita din fructe, se trece la urmatoarea etapa a diversificarii.2. in a doua etapa se da sugarului la masa de pranz (ora 12-14) supa cu lingurita. Supa se prepara din legume (morcov, dovlecel, pastarnac, telina, eventual un cartof, o ceapa care se scoate dupa fierbere) si o lingurita de ulei. Carnea (de pui, vita) se va fierbe separat si se adauga 1 lingurita mixata la supa. Se va alterna ulterior cu galbenus fiert. Treptat supa va fi mai consistenta, continand si legumele pasate.Cand masa de pranz este in totalitate formata din supa pasata se trece la urmatoarea etapa.1. La masa de seara (ora 16-18) se prepara branzica de vaci folosind lapte si calciu lactic. Acesta branzica se amesteca cu cereale (de orez in prima instanta), urmand ca ulterior dupa varsta de 7-8 luni sa se foloseasca si cerealele de grau. in continuare sugarul va mai primi mese de lapte, la cerere (dimineata si seara tarziu). Ulterior, se va diversifica tipul alimentelor oferite sugarului (adaugand noi fructe si legume), respectand orarul mentionat. Se vor oferi piure de legume pasate, orez pasat, iaurt, biscuitei etc., la recomandarea medicului curant al copilului.Medicul de familie va indruma si sfatui parintii in tot acest proces de tranzitie a copilului de la alimentatia exclusiv lactata la o alimentatie consistenta. Aceste discutii au loc cu ocazia vizitelor lunare obligatorii la medic.Dr. Pirciu Cristina, medic specialist medicina de familie, Anima Delfinului

Aproape de tine, când ai nevoie

peste 25000 de analize efectuate lunar