sfanta-maria-logo
logo-sf-mobile
Sfaturi pentru sanatatea ta

Otita

Otita este un proces inflamator al urechii, care - in functie de zona afectata - poate fi clasificata astfel: otita medie si otita externa, etiologia si patogenia lor fiind complet diferite.

Factorii favorizanti implicati in aparitia otitelor sunt: rinitele alergice, adenoidita acuta sau cronica (polipii), rinofaringitele acute sau cronice, sinuzitele acute sau cronice, deviatii de sept, boli infecto-contagioase, folosirea in exces a betisoarelor igienice otice.

Otita medie medie afecteaza urechea medie si este mai frecventa la copii cu varste cuprinse intre 3 luni si 3 ani, fiind favorizata de infectii primare cu virusuri respiratorii sau Mycoplasma pneumoniae care, prin congestia si edemul trompei lui Eustachio, blocheaza drenajul normal al cavitatii si eliminarea contaminantilor ocazionali proveniti din microbiota nazo-faringelui. Dintre acesti contaminanti se recruteaza bacteriile care colonizeaza si infecteaza urechea medie. Principalii agenti etiologici ai otitelor medii sunt: Streptococcus pneumoniae, Staphylococcus aureus, Streptococcus pyogenes, Haemophilus influenzae. Enterobacterii, Moraxella catarrhalis.

Pacientii acuza durere pulsatila in urechea afectata, hipoacuzie, ameteli, greata, varsaturi. La examenul fizic se constata: febra, timpan congestiv, ingrosat, bombat, cu reperele sterse si mobilitatea redusa sau absenta. Timpanul se poate fistuliza cu aparitia unei scurgeri purulent-sanguinolente in conductul auditiv extern.

Otita externa, patogenic, are particularitati proprii infectiei tegumentului. Mai frecvent este cauzata de pseudomonade, mai ales Pseudomonas aeruginosa, si alte bacterii aerobe, in conditii favorizante, cum ar fi patrunderea apei in conductul auditiv extern (otita inotatorilor). Ocazional, poate fi implicat Staphylococcus aureus. Pacientii au scurgere otica, sero-sanguinolenta sau purulenta, din conductul auditiv extern.

Procedura de electie pentru identificarea bacteriilor implicate in otite este exsudatul din conductul auditiv extern, prelevat pe un tampon cu mediu de transport.

Radu Dumitru, Biolog, Departamentul de Microbiologie, Laboratorul Anima

Aproape de tine, când ai nevoie

peste 25000 de analize efectuate lunar