sfanta-maria-logo
logo-sf-mobile
Gastroenterologie

Reguli pentru o digestie corecta

Pentru a evita aparitia unor afectiuni precum: boala de reflux gastroesofagian, gastrita/duodenita, ulcerul gastric/duodenal, sindromul de intestin iritabil, etc, este bine sa tinem cont de o serie de reguli igieno-dietetice.

  1. daca sunteti supraponderal/obez este bine sa slabiti
  2. tratati-va afectiunile dentare, daca exista (o dantura cu probleme, pe langa potentialul infectios, nu permite o masticatie corecta)
  3. serviti mese la intevale de timp regulate, reduse cantitativ (3 mese principale si 2 gustari/zi )
  4. stati la masa, nu vorbiti in timp ce mancati, nu va enervati si mestecati bine alimentele
  5. pe cat posibil, evitati consumul de apa sau sucuri in timpul mesei
  6. 2 ore postprandial nu va intindeti in pat, nu faceti eforturi fizice intense
  7. cina, redusa cantitativ, trebuie servita cu 3 ore inainte de culcare
  8. daca trebuie sa luati o perioada mai lunga antiinflamatoare (aspirina, diclofenac….) sau antibiotice, cereti inainte sfatului medicului
  9. alimentatia trebuie sa fie echilibrata. Din dieta zilnica nu trebuie sa lipseasca fructele si legumele proaspete, daca nu exista o afectiune care sa le interzica. Aceaste ne asigura, pe langa vitamine si minerale si necesarul de fibre atat de important pentru un tranzit intestinal bun (necesarul zilnic de fibre este de 20-30 grame)
  10. nu trebuie sa abuzati de alimente grase (mai ales grasimi de origine animala), prajite, dulciuri rafinate
  11. evitati alimentele care ati observat ca nu va fac bine (va creaza arsuri, balonare, greata)
  12. nu trebuie sa uitati de hidratare. Un adult sanatos, trebuie sa consume in medie 2 litri de lichide / zi.
Dr. Dana Gabriela Moraru, medic specialist gastroenterologie, Anima Victoriei

Aproape de tine, când ai nevoie

peste 25000 de analize efectuate lunar