Cautare rapida
Lista analize disponibile
Acestea sunt analizele gata de printare.
Pret total: 0 Lei
Va asteptam.
Pret total
0 Lei
Te-ai saturat sa fii obosit in fiecare dimineata? Expertii in studiul somnului iti ofera sfaturi utile pentru a te trezi cat mai repede si eficient.
Marius Anghel , un sofer licentiat pe taxi este incantat de fiecare secunda din viata sa. Dar, sunt momente de care Marius nu este deloc incantat , mai exact, primele secunde din fiecare zi. “ Pe de o parte cand ceasul suna sunt fericit ca incepe o noua zi dar pe de alta parte mintea si corpul meu nu ma aproba. Trebuie sa ma lupt cu ele daca vreau sa ma dau jos din pat.”
Ca si multi alti oameni Marius este o victima a trezitului de dimineata, o stare care face datul jos din pat una dintre cele mai grele lucruri de facut. “ Cand ne trezim, toti trecem printr-o anumita doza de stare de somnolenta. Pentru unii poate dura o eternitate sa se trezeasca, nici dupa o ora de la trezire tot nu se simt fresh. Dar daca dormi suficient, mananci bine si tot nu ai chef sa cobori din pat, este un semn de alarma ca trebuie sa faci ceva schimbari in programul tau zilnic ce te-ar putea ajuta in aceasta problema.
Este mai rau atunci cand te trezesti brusc. Acest gen de trezire te forteaza sa intri intr-o stare de care corpul tau inca nu este pregatit. O alarma a ceasului mai linistitoare poate fi mult mai eficienta in combatarea sentimentului “ vreau sa mai dorm”.
Cantitatea de cofeina dintr-o ceasca tare de cafea poate stimula atat performanta fizica cat si cea mentala cu pana la 30% in doar 15- 30 de minute. Insa, mai mult de 3-4 cani de cafea, cola sau alte bauturi cafeinizate pot perturba somnul din noaptea ce urmeaza.
In loc sa ne uitam la stirile de dimineata din pat, ar fi mai bine sa ducem gunoiul sau sa punem o alta alarma zgomotoasa in casa ( in plus fata de cea din dormitor), pentru a te forta sa te ridici din pat sa o opresti, astfel te misti suficient cat sa iti anunti corpul ca e vremea sa se trezeasca.
Potrivit lui James Maas, autorul cartii “Puterea somnului” o perna neconfortabila poate provoca dureri de spate si gat si-ti poate perturba intreg somnul. Poti sa dormi toata noaptea si tot sa te simti oribil dimineata. Maas recomanda sa-ti testezi perna : indoaie perna la jumatate si da-i drumul. Daca isi revine la forma initiala este o perna buna, daca nu, poti sa o arunci si sa o inlocuiesti imediat.
Lasa lumina aprinsa . Lumina soarelui de dimineata iti pregateste mintea. Chiar si atunci cand ochii sunt inchisi, lumina care trece prin pleoapele tale, semnalizeaza corpului tau ca este momentul ca neuronii sa se trezeasca. Daca dormi intr-o camera intunecata, iti poti aprinde o lampa care sa iti lumineze fata in momentul in care este timpul sa te trezesti.
Temperatura cat mai joasa. Si temperatura contribuie la o trezire cat mai eficienta si rapida. Se stie ca daca stai intr-o camera in care temperatura este foarte confortabila corpului tau, aceasta iti provoaca moleseala si te adoarme mai repede. O incapere mai rece poate avea efectul opus.
Reseteaza-ti ceasul biologic. Sa te trezesti mai devreme poate fi o optiune nu tocmai placuta. Se cunosc doua tipuri comportamentale de somn: somnul lent (faza clasica a somnului) si somnul paradoxal. Primul tip – somnul lent, moment in care se produc o serie de modificari functionale: diminuarea frecventei miscarilor respiratorii cu scaderea ventilatiei pulmonare, bradicardie, scaderea usoara a presiunii arteriale prin scaderea volumului sanguin si vasodilatatie periferica, cresterea usoara a debitului sanguin cerebral, modificari minime in concentratia principalilor constituienti sanguini, cresterea eozinofilelor sanguine si a STH-lui, scaderea fluxului sanguin renal, usoara hipotermie, mentinerea reflexelor spinale, reducerea tonusului muschilor.
Tipul doi - somnul paradoxal sau REM ( rapid eye movement) in aceasta perioada subiectul este foarte agitat, cu miscari oculare si cu modificari fiziologice diferite de cele din faza de somn lent si care in ansamblu sugereaza un somn superficial, desi in realitate profunzimea somnului este mai mare..
Desteptarea!!!!!
Iti oferim7 metode neconventionale care sa te ajute sa te dai jos din pat mult mai repede: