sfanta-maria-logo
logo-sf-mobile
Pediatrie

Alimentatia gravidei

Aportul caloricSe suplimenteaza aportul cu 300 kcal pe zi, asigurandu-se aproximativ 2400 kcal/zi.Repartizarea aportului caloric se face astfel:- proteine 80-100 g/zi- glucide 350-375 g/zi- lipide 50-60 g/ziRecomandarile de regim alimentar se fac in functie de varsta femeii, de ocupatia sa, modul de viata, dar mai ales in functie de greutatea de dinainte de sarcina (aport caloric mai mare la subponderale si mai mic la supraponderale). Mesele vor fi reduse cantitativ, dar mai dese (4-5 mese si gustari pe zi).ProteineleSe creste aportul de la 1g/kg corp/zi la 1,5g/kg corp/zi. Marea parte a acestor proteine trebuie sa fie de origine animala (carne, oua, lapte, branzeturi) si doar o mica parte vegetala. Astfel, trebuie asigurat un consum de 1 l de lapte pe zi sau echivalentul in lactate (iaurt, branzeturi) pentru acoperirea necesarului de calciu.GlucideleSe recomanda ca minim jumatate din acestea sa provina din fructe si legume, restul fiind acoperite de produse din cereale integrale.LipideleJumatate e recomandat sa provina din produse de origine animala (unt, grasime din carne, branzeturi) si restul din produse vegetale (uleiuri).MineraleSodiu nu se restrictioneaza in sarcina consumul de sare, ci doar se consuma cu moderatie. Sarea trebuie sa fie iodata.Fierul necesarul fiind crescut in sarcina, pe langa aportul din alimentatie (oua, carne rosie, legume), se suplimenteaza profilactic si sub forma de tablete, in partea a doua a sarcinii.Calciu necesarul este crescut in sarcina si de aceea se recomanda un aport de 1000 mg calciu zilnic. Aceasta cantitate poate fi obtinuta din lactate (1 l lapte) sau branzeturi. Uneori se recomanda supliment in ultima parte a sarcinii, impreuna cu vitamina D.VitamineleO dieta echilibrata si completa in fructe, legume, cereale integrale va acoperi necesarul de vitamine.LichideleSe va avea in vedere o hidratare corespunzatoare, printr-un aport de minim 2 l de lichide, evitandu-se bauturile cofeinizate, acidulate, excesiv de dulci. Dieta optima pentru gravida normoponderala inainte de sarcina va cuprinde:- carne (vita, porc, peste, pui) 100g/zi- lapte 1000ml- branzeturi 100g- oua 1 buc- legume (4-5 tipuri) 400g- fructe (2-3 tipuri) 200-300g- lichide minim 2 lDe preferat e ca alimentele sa fie preparate cat mai simplu (evitandu-se prajirea si fierberea indelungata), sa fie procurate proaspete si din locuri sigure. Se contraindica ferm consumul de bauturi alcoolice, fumatul si consumul de droguri.Dr. Cristina Pirciu, medic specialist medicina de familieClinicile Anima - Anima Delfinului

Aproape de tine, când ai nevoie

peste 25000 de analize efectuate lunar