sfanta-maria-logo
logo-sf-mobile
Homeopatie

Alopecia androgenetica

La nivelul scalpului, se gasesc aproximativ 100.000 de foliculi pilari.

Foliculii pilari se dezvolta independent unii de altii, traversand diferite faze de evolutie: anagen- faza de crestere, care dureaza intre 2-5 ani, catagen- faza de involutie, care dureaza cateva zile, telogen-faza de repaus, care dureaza 3-4 luni, si exogen-faza de desprindere a firului de par din foliculul pilar.

Cauze:

Principala modificare o constituie scurtarea fazei anagene a ciclului pilar, in timp ce faza telogena devine mai lunga, astfel ca perii care cresc ulterior devin mai subtiri, mai deschisi la culoare si mai scurti. Se produce astfel un proces de miniaturizare si superficializare a foliculilor.

Factorul genetic:
Raspunsul foliculilor pilosi din unele arii ale scalpului, la influentele hormonale, este determinat genetic. Prezenta alopeciei la mama sau sora reprezinta un important factor de risc. Femeile cu forme severe au fii mai intens afectati de boala in comparatie cu barbatii cu forme severe de alopecie androgenetica.

Factorul hormonal androgen:
Incepand de la pubertate, androgenii interactioneaza cu foliculii pilari androgeno-sensibili determinati genetic,rezultand o secventa de evenimente patogene care includ miniaturizarea foliculilor, alterarea ciclului de crestere pilara si, in final, subtierea si caderea progresiva a parului. Enzimele cheie care intervin in metabolizarea androgenilor la nivel folicular sunt 5alfa reductaza si 3 beta hidroxisteroid dehidrogenaza.

Factorul vascular:
Rolul vascularizarii foliculilor in alopecia androgenetica nu este clar inca. In timp ce foliculii de par terminal sunt bogat vascularizati, foliculii miniaturizati au o vascularizatie mai redusa. Alopecia androgenetica debuteaza de obicei la nivelul regiunilor fronto-temporale si a vertexului, prin inlocuirea firelor de par pigmentate si groase cu peri fini si prin reducerea densitatii perilor. Tija pilara isi poate reduce diametrul de pana la 10 ori, de la 0,1 la 0,01 mm. Evolutia caderii parului e progresiva. Rata caderii parului are variatii individuale. In jurul decadei a treia are loc o pierdere brusca a parului, dupa care procesul continua lent mai multi ani. Debutul la varsta mica (20 de ani), prezenta alopeciei androgenetice la ambii parinti sau la un parinte si frate/sora, sunt factori de prognostic prost in sensul unei progresiuni mai rapide.

Tratamentul:

Acesta pune pune reale probleme, daca avem in vedere faptul ca nu putem influenta factorul genetic care se pare ca are rolul major.

Tratamentul topic:
Minoxidilul este singurul produs topic care si-a dovedit eficienta. Tratamentul este mai eficient daca este inceput precoce, la pacienti tineri, cu suprafete alopecice mici. Tratamentul sistemic Cel mai eficient tratament sistemic este tratamentul antiandrogen, care contracareaza efectele distructive locale ale androgenilor asupra foliculilor pilari de la nivelul anumitor regiuni de pe scalp. Finasteridul constituie unul dintre cele mai promitatoare medicamente cu efect sistemic in alopecia androgenetica, actionand prin inhibarea izoenzimei 5 alfa reductaza tip 2. Principalul inconvenient il constituie faptul ca induce o castrare chimica.

Tratamentul chirurgical:
Se pot efectua implante cu fire de par izolate, autogrefe in pastila, recoltate din regiunea occipitala.

Dr. Cadar Sorin Dan - Dr. Primar O.R.L., medic specialist homeopatie, Clinicile Anima

Sursa: www.homeopatie.ro

Aproape de tine, când ai nevoie

peste 25000 de analize efectuate lunar