sfanta-maria-logo
logo-sf-mobile
Obezitate

Cat de multe stii despre colesterol?

Concentratia sangvina de colesterol este un indicator al riscului de boala cardiovasculara.

Factorii ce cresc riscul de aparitie al hipercolesterolemiei sunt: fumatul, obezitatea, dieta cu consum mare de grasimi saturate, sedentarismul, hipertensiunea arteriala, diabetul zaharat, istoric familial de boli cardiovasculare, consumul de alcool.

Hipercolesterolemia nu prezinta manifestari clinice in stadiile incipiente.

Valorile constant crescute ale colesterolului predispun la ateroscleroza (depunerea de grasimi la nivelul arterelor, cu evolutie progresiva de la ingustarea vasului pana la ocluzie completa). Afectarea cordului determina cardiopatia ischemica, cu manifestari incepand de la oboseala la eforturi din ce in ce mai mici, insotita uneori de durere in piept, pana la infarct miocardic acut. La nivel cerebral, simptomele sunt de multe ori absente sau discrete (dureri de cap, tulburari de memorie) dar severitatea afectarii nu este corelata cu absenta manifestarilor clinice, de multe ori un accident vascular cerebral aparand la persoane aparent sanatoase.

Evaluarea riscului cardiovascular presupune efectuarea unui set de analize pentru determinarea profilului lipidic. Pentru aceasta este necesara masurarea colesterolemiei totala, a fractiilor: LDL colesterol („colesterolul rau”) si HDL colesterol („colesterolul bun”) si trigliceridelor. Pentru adulti mentinerea unui nivel de colesterol total mai mic de 200 mg/dl este de dorit. Concentratia LDL colesterolului trebuie mentinuta sub 100 mg/dl pentru minimalizarea riscului asociat. In acelasi scop trebuie incercata mentinerea HDL colesterolului la un nivel cat mai mare (ideal peste 60 mg/dl).

Tratamentul presupune ca prima intentie modificarea stilului de viata.

Dati jos kilogramele in plus.

Mancati sanatos. O dieta bogata in fibre si mancaruri hipocolesterolemiante pot ajuta la fel de bine ca si medicatia cu statine pentru anumite persoane.

Efectuati exercitii fizice regulate. Mersul pe jos, mersul pe bicicleta, inotul, fitnessul aduc beneficii importante.

Abandonati fumatul. Dupa oprirea fumatului, scade tensiunea, scade riscul de infarct. Dupa 15 ani de la abandonarea fumatului riscul cardiovascular este similar cu cel al unui nefumator.

Daca dupa ce ati luat aceste masuri, nivelul colesterolului (si in special al fractiunii LDL) ramane ridicat, se indica tratament medicamentos.

Medicamentele cele mai des folosite sunt: statinele (simvastatin, atorvastatin,fluvastatin), colestiramina, ezetimib sau combinatii (ezetimib + simvastatin). Pentru pacientii ce prezinta asociat hipertrigliceridemie, medicul poate prescrie: fibrati (fenofibrat, gemfibrozil), niacin si combinatii ( niacin + statina).

Bolile cardiovasculare, consecinta hipercolesterolemiei pot fi prevenite prin efectuarea periodica a unor analize uzuale si printr-un regim de viata sanatos.

Dr. Octavia Mironescu, medic specialist medicina de familie, Anima Titan


Aproape de tine, când ai nevoie

peste 25000 de analize efectuate lunar