sfanta-maria-logo
logo-sf-mobile
Gastroenterologie

Cauzele aparitiei constipatiei


Constipatia reprezinta o scadere a frecventei eliminarii materiilor fecale sau eliminarea cu dificultate a acestora datorita consistentei crescute. Cauzele care duc la aparitia constipatiei pot fi impartite in 2 categorii mari: cauze fiziologice si patologice.

 1. Cauze fiziologice
 2. Alimentatia: - alimentatia saraca in fibre alimentare (provenite din legume, fructe, cereale) si bogata in grasimi de origine animala.

- consumul redus de lichide (persoanele care au tendinta la constipatie ar trebui sa consume in jur de 2 litri lichide zilnic).

 1. Sedentarismul lipsa activitatii fizice determina o incetinire a activitatii colonului care are ca rezultat final instalarea constipatiei
 2. Sarcina poate determina aparitia constipatiei datorita modificarilor hormonale care apar in aceasta perioada, dar si datorita compresiei colonului de catre uter care creste in dimensiuni. De asemenea, multiparele (femeile care au nascut de mai multe ori) pot avea constipatie deoarece musculatura pelvina este mai hipotona.
 3. Varsta odata cu inaintarea in varsta, metabolismul devine mai lent, motilitatea intestinala este si ea mai redusa. La aceasta se poate adauga si consumul unor medicamente pentru diverse afectiuni asociate (antiparkinsoniene, unele dintre antihipertensive….)
 4. Cauze congenitale persoanele care s-au nascut cu un colon mai lung sau cu un diametru mai mare al colonului (megadolicocolon) pot avea constipatie
 5. Modificari ale rutinei zilnice (calatorii, schimbarea temporara a regimului alimentar).
 6. Ignorarea senzatiei de defecatie datorita ritmului de viata accelerat, multe persoane amina momentul defecatiei. Perpetuarea acestui obicei duce la instalarea in timp a constipatiei
 7. Consumul cronic al unor medicamente antihipertensivele din clasa blocantilor de calciu, antiparkinsonienele, preparatele de fier, analgezicele (in special narcoticele), antidepresivele, antispasticele, medicamentele care neutralizeaza aciditatea gastrica pe baza de aluminiu, abuzul de laxative.
 8. Cauze patologice: exista o serie de afectiuni colonice sau cu localizare extradigestiva care pot detemina aparitia constipatiei.
 9. Boli neurologice ex boala Parkinson, AVC
 10. Boli endocrine ex: hipotiroidia, diabetul zaharat, hipercalcemia
 11. Traumatisme majore
 12. Boli sistemice care intereseaza si tubul digestiv ex Lupus eritematos sistemic, amiloidoza, sclerodermia
 13. Afectiuni colonice/ano-rectale polipi, cancere. ! Orice constipatie recent instalata sau agravata, mai ales daca se insoteste de scaderea in greutate si/sau eliminare de sange anal trebuie investigata.

  Dr. Dana Gabriela Moraru, medic specialist gastroenterolog, Anima Victoriei

Aproape de tine, când ai nevoie

peste 25000 de analize efectuate lunar