sfanta-maria-logo
logo-sf-mobile
Gastroenterologie

Ce este Helicobacter Pylori?

Ce este Helicobacter Pylori?

Helicobacter Pylori este un bacil (o bacterie) specific uman, gram-negativ localizat la nivelul mucoasei stomacului.

Cat de frecventa este infectia cu acest germene?
S-a observat ca frecventa infectarii cu Helicobacter Pylori variaza in functie de zona geografica, varsta si factori socio-economici. Astfel, daca in tarile dezvoltate infectia cu Helicobacter Pylori este prezenta la 10% dintre persoanele sub 20 ani si ajunge la 50% la persoanele peste 50 ani, in tarile mediu si slab dezvoltate, bacteria este intalnita la 50% dintre persoanele sub 20 ani, depasind 80% la persoanele peste 50 ani.
Modalitatea de transmitere a Helicobacter Pylori.
Helicobacter Pylori se transmite strict de la persoana la persoana. Modul de transmitere nu este complet cunoscut, ceea ce se stie este ca infectia cu H. Pylori se transmite pe 3 cai: fecal-orala (reprezinta principala modalitate de transmitere a infectiei in tarile slab-mediu dezvoltate prin intermediul apei contaminate sau a mainilor murdare), oral-orala (saliva, placa dentara) si gastro-orala (mai rar).
Care sunt principalele manifestari clinice determinate de Helicobacter Pylori?
Majoritatea persoanelor infectate cu Helicobacter Pylori sunt asimptomatice (nu au nici o manifestare clinica).

Peste 20% dintre persoanele infectate cu H. Pylori pot prezenta manifestari clinice specifice pentru gastrita sau ulcer gastric/duodenal (arsuri retrosternale, durere in etajul abdominal superior, grata,halena urat mirositoare, balonare, etc). Nu trebuie sa uitam ca peste 90% dintre ulcerele duodenale si 70% dintre ulcerele gastrice sunt H. Pylori-pozitive

Doar 1% dintre persoanele infectate cu H.Pylori dezvolta cancer gastric sau limfom MALT.

Cum putem diagnostica infectia cu Helicobacter Pylori?

Infectia cu H.Pylori este o problema importanta de sanatate publica datorita frecventei mari in populatia generala si riscului dezvoltarii unor afectiuni gastroduodenale. Testele diagnostice sunt:

a) invazive: (utilizeaza fragmente de mucoasa gastrica prelevate in timpul endoscopiei digestive superioare) test rapid la ureaza, examen histologic (examinare la microscop), culturi bacteriene.

b) non-invazive: teste serologice, test respirator cu uree marcata, determinarea Antigenului Hpylori din materii fecale, teste moleculare (identificarea ADN-ului Hpylori in diverse probe biologice).

In practica curenta cele mai utilizate teste sunt:

  1. Testul serologic (determina prezenta anticorpilor impotriva H.Pylori). Este important de stiut ca Anticorpii antiHPylori pot fi detectati in sange chiar si 6 luni dupa eradicarea infectiei.
  2. Determinarea antigenului din materii fecale: este un test cu o sensibilitate de 88-89%si o specificitate de peste 90%.
  3. Test rapid la ureaza (fragmente biopsice recoltate in timpul endoscopiei digestive superioare se pun intr-un gelcare contine uree si un indicator. Virarea culorii indica pozitivitatea testului): sensibilitate 80-100% si specificitate 92-100%.
  4. Examen histologic (fragmentul de mucoasa gastrica prelevat in timpul endoscopiei digestive superioare este colorat si examinat la microscop).

Cand se recomanda tratarea infectiei cu Helicobacter Pylori?

Eradicarea H.Pylori este recomandata la:

– toti pacientii diagnosticati cu ulcer gastric sau duodenal

– pacientii cu gastrita atrofica

– pacientii cu limfom MALT

– dupa operatia de cancer gastric

Terapia infectiei cu H.ylori este avizata (nu este obligatorie):

– pacientii cu dispepsie functionala (au manifestari clinice de gastrita/ulcer, dar la endoscopie nu se evidentiaza leziuni ale mucoasei gastrice/duodenale)

– pacientii cu boala de reflux gastroesofagian

– pacientii care necesita terapie indelungata cu antiinflamatoare nesteroidiene

– la dorinta pacientului.

Cum tratam infectia cu Helicobacter Pylori?

Este important de stiut ca aceasta bacterie dezvolta rapid rezistenta la antibiotice, eradicarea sa este dificila, iar recidivele pot fi deseori intalnite. Tratamentul trebuie indicat doar de medic (de preferinta de medicul gastroenterolog).

Dubla trapie: datorita ratei de eradicare scazute, aceasta schema a fost abandonata.

Tripla terapie este cea mai recomandata si utilizata schema de tratament. Aceasta terapie combina 2 antibiotice din clase diferite (de regula o ampicillinum si o claritromicinum sau metronidazolum sau, in caz de rezistenta tetraciclina) si un medicament care inhiba secretia de acid la nivelul stomacului (inhibitor de pompa de protoni; ex: omeprazolum, lansoprazolum, pantoprazolum, esomeprazolum; mai rar se utilizeaza blocanti ai receptorilor H2 tip Ranitidina). Dozele si durata terapiei sunt standardizate, stabilite prin consensul de la Maastricht. Durata terapiei este de 10-14 zile asocierea celor 3 medicamente, apoi se continua doar cu inhibitorul secretiei de acid pana la 30 zile.

Cvadrupla terapie: asociaza 2 antibiotice cu un inhibitor al secretiei acide gastrice si un preparat de bismut.

Concluzii:

  1. Infectia cu Helicobacter Pylori este frecvent intalnita in populatia Romaniei
  2. Descoperirea acestei bacterii a revolutionat diagnosticul si tramentul bolii ulceroase
  3. Exista scheme de tratament standardizate

Dr. Dana Gabriela Moraru, medic specialist gastroenterologie, Anima Victoriei

Aproape de tine, când ai nevoie

peste 25000 de analize efectuate lunar