Cautare rapida
Lista analize disponibile
Acestea sunt analizele gata de printare.
Pret total: 0 Lei
Va asteptam.
Pret total
0 LeiCe este Helicobacter Pylori?
Helicobacter Pylori este un bacil (o bacterie) specific uman, gram-negativ localizat la nivelul mucoasei stomacului.
Cat de frecventa este infectia cu acest germene?Peste 20% dintre persoanele infectate cu H. Pylori pot prezenta manifestari clinice specifice pentru gastrita sau ulcer gastric/duodenal (arsuri retrosternale, durere in etajul abdominal superior, grata,halena urat mirositoare, balonare, etc). Nu trebuie sa uitam ca peste 90% dintre ulcerele duodenale si 70% dintre ulcerele gastrice sunt H. Pylori-pozitive
Doar 1% dintre persoanele infectate cu H.Pylori dezvolta cancer gastric sau limfom MALT.
Cum putem diagnostica infectia cu Helicobacter Pylori?Infectia cu H.Pylori este o problema importanta de sanatate publica datorita frecventei mari in populatia generala si riscului dezvoltarii unor afectiuni gastroduodenale. Testele diagnostice sunt:
a) invazive: (utilizeaza fragmente de mucoasa gastrica prelevate in timpul endoscopiei digestive superioare) test rapid la ureaza, examen histologic (examinare la microscop), culturi bacteriene.
b) non-invazive: teste serologice, test respirator cu uree marcata, determinarea Antigenului Hpylori din materii fecale, teste moleculare (identificarea ADN-ului Hpylori in diverse probe biologice).
In practica curenta cele mai utilizate teste sunt:
Cand se recomanda tratarea infectiei cu Helicobacter Pylori?
Eradicarea H.Pylori este recomandata la:
– toti pacientii diagnosticati cu ulcer gastric sau duodenal
– pacientii cu gastrita atrofica
– pacientii cu limfom MALT
– dupa operatia de cancer gastric
Terapia infectiei cu H.ylori este avizata (nu este obligatorie):
– pacientii cu dispepsie functionala (au manifestari clinice de gastrita/ulcer, dar la endoscopie nu se evidentiaza leziuni ale mucoasei gastrice/duodenale)
– pacientii cu boala de reflux gastroesofagian
– pacientii care necesita terapie indelungata cu antiinflamatoare nesteroidiene
– la dorinta pacientului.
Cum tratam infectia cu Helicobacter Pylori?Dubla trapie: datorita ratei de eradicare scazute, aceasta schema a fost abandonata.
Tripla terapie este cea mai recomandata si utilizata schema de tratament. Aceasta terapie combina 2 antibiotice din clase diferite (de regula o ampicillinum si o claritromicinum sau metronidazolum sau, in caz de rezistenta tetraciclina) si un medicament care inhiba secretia de acid la nivelul stomacului (inhibitor de pompa de protoni; ex: omeprazolum, lansoprazolum, pantoprazolum, esomeprazolum; mai rar se utilizeaza blocanti ai receptorilor H2 tip Ranitidina). Dozele si durata terapiei sunt standardizate, stabilite prin consensul de la Maastricht. Durata terapiei este de 10-14 zile asocierea celor 3 medicamente, apoi se continua doar cu inhibitorul secretiei de acid pana la 30 zile.
Cvadrupla terapie: asociaza 2 antibiotice cu un inhibitor al secretiei acide gastrice si un preparat de bismut.
Concluzii:
Dr. Dana Gabriela Moraru, medic specialist gastroenterologie, Anima Victoriei