sfanta-maria-logo
logo-sf-mobile
Obstetrica-Ginecologie

Ce este steriletul?

Steriletul sau dispozitivul intrauterin (DIU) e un mic dispozitiv flexibil ce se insereaza in cavitatea uterina unde impiedica fixarea embrionului.

in cazul steriletelor care contin si hormoni progestativi, efectul contraceptiv se realizeaza si prin efect local la nivelul endometrului, impiedicand proliferarea acestuia si scazand astfel riscul sangerarilor prelungite care pot aparea in cazul steriletelor obisnuite.

Aceasta metoda are anumite deficiente: nu asigura protectie fata de bolile cu transmitere sexuala, nu previne aparitia sarcinilor extrauterine, poate determina menstre prelungite si abundente, poate favoriza aparitia bolii inflamatorii pelvine care in timp poate duce la infertilitate.

De aceea folosirea acestei metode contraceptive trebuie indicata de medicul ginecolog dupa realizarea unor analize care sa excluda prezenta unei sarcini sau a unei infectii la nivelul tractului genital.

Insertia se realizeaza de catre medicul ginecolog, de regula in primele zile dupa terminarea menstruatiei (daca analizele preliminare sunt normale), iar extractia steriletului se realizeaza tot de catre medic.

Complicatiile utilizarii steriletului constau in: metroragii, menstre prelungite, boala inflamatorie pelvina sau expulzia steriletului.

De aceea, prezenta lui trebuie verificata ecografic si printr-un control la medicul specialist la o luna de la montare.

Dr. Sanda Nafornita, medic specialist obstetrica - ginecologie, Anima Victoriei

Aproape de tine, când ai nevoie

peste 25000 de analize efectuate lunar