sfanta-maria-logo
logo-sf-mobile
Pediatrie

Ce stim despre varicela?

Varicela sau varsatul de vant este o boala infecto-contagioasa produsa de virusul varicelozosterian si care se intalneste mai frecvent in lunile de iarna si de primavara. Sursa de infectie o constituie bolnavii de varicela sau de herpes zoster care sunt infectiosi prin intermediul leziunilor tegumentare si ale mucoaselor.

Severitatea afectiunii variaza de la o persoana la alta, la copii manifestarile nu sunt grave, in schimb la gravide, nou-nascuti, persoane imunodeprimate manifestarile sunt severe si pot aparea si complicatii.

Transmiterea de la o persoana la alta se realizeaza pe cale respiratorie, prin tuse, stranut, mai rar prin secretiile ce rezulta din ruperea veziculelor cutanate.

Contagiozitatea este foarte mare, mai ales in stadiul initial al bolii. Perioada cea mai contagioasa incepe cu 2-3 zile inaintea aparitiei eruptiei veziculare si continua inca 4–5 zile pana cand toate veziculele au format cruste.

Perioada de incubatie este in medie 14-15 zile, cu variatii intre 10-21 zile.

Simptomele preeruptive sunt febra, de obicei moderata, cefaleea, lipsa poftei de mancare, apatie, stare generala modificata, inflamatia gatului. Dupa 1-2 zile apare si eruptia, mai intai pe trunchi, fata, apoi si pe membrele superioare si inferioare. Nu de putine ori eruptia se raspandeste si la nivelul scalpului si gurii.

La inceput eruptia consta in mici macule de culoare rosie care devin papule si trec apoi in stadiul de vezicule. Treptat acestea se usuca si formeaza o crusta care poate dura intre 10 si 20 de zile. Daca veziculele sunt infectate, continutul devine purulent si pot lasa cicatrice dupa caderea crustelor. La un moment dat se constata pe piele diferite stadii de evolutie ale eruptiei: macule, papule, vezicule si cruste. Diagnosticul pozitiv este de obicei usor si se bazeaza pe datele epidemiologice si pe datele clinice.

Complicatiile sunt rare, la copii sub 5 ani e mai frecventa suprainfectia bacteriana a leziunilor cutanate. La adulti poate aparea ca si complicatie pneumonia variceloasa, iar la copii cu varste mai mari pot fi, mai rar, complicatii neurologice – encefalita variceloasa.

Cei care pot face forme mai grave de varicela sau pot manifesta complicatii sunt: nou-nascutii din mame cu varicela; gravidele cu varicela; imunodeprimatii; persoanele cu boli cronice pulmonare.

Prezentarea la medic se face daca febra e mai mare de 38,5-39 C si persista mai mult de 2 zile, daca pruritul nu diminua dupa tratament, daca eruptia cutanata dureaza mai mult de 2 saptamani sau daca apar complicatii.

Tratamentul difera in functie de varsta persoanei, de severitatea manifestarilor si de afectiunile deja existente. Acesta este simptomatic si de prevenire a complicatiilor si se face in conditii de izolare, cel mai frecvent la domiciliu, spitalizarea fiind rezervata doar cazurilor severe si complicate.

Ingrijirile vizeaza:

Prevenirea se poate face prin vaccinarea cu vaccinul varicelo-zosterian inainte de expunerea la virus. Dupa infectie, vindecarea este urmata de o imunitate durabila.

Dr. Valentina Anitei, medic specialist medicina familiei, Anima Titan

Aproape de tine, când ai nevoie

peste 25000 de analize efectuate lunar