sfanta-maria-logo
logo-sf-mobile
Gastroenterologie

Ce sunt alergiile alimentare?

Alergia alimentara reprezinta o reactie exagerata/anormala a sistemului imunitar fata de un aliment sau aditiv alimentar ingerat pe care organismul il considera “periculos”.De multe ori, alergiile alimentare sunt confundate cu intolerantele alimentare intrucat manifestarile clinice sunt asemanatoare. Intoleranta alimentara este un raspuns anormal la anumite alimente ingerate ca urmare a existentei unui deficit enzimatic (ex: deficitul de lactoza determina intoleranta la laptele de vaca; intoleranta la gluten determina boala celiaca sau enteropatia glutenica).Cine are risc de a prezenta alergii alimentare?Alergiile alimentare pot apare la orice varsta, dar sunt intalnite cel mai frecvent la copiii sub 4 ani (pana la aceasta varsta sistemul imunitar si tubul digestiv nu sunt suficient dezvoltate). 6-8% dintre copii au alergie la un aliment, in timp ce doar 1-2% dintre adulti se confrunta cu aceasta problema. Un risc crescut la alergii alimentare il au persoanele predispuse genetic la alergii (cu teren atopic:persoane care prezinta manifestari de tip alergic: urticarie, dermatita atopica, astm bronsic). Atunci cand ambii parinti prezinta alergii, riscul copiilor de a avea alergii ajunge la 75%.Ce alimente pot declansa reactii alergice?Teoretic, orice produs alimentar poate declansa o reactie alergica. Cu cat un aliment este mai comun, cu atat creste riscul aparitiei alergiei la el. Alimentele incriminate cel mai frecvent sunt: laptele de vaca, ouale, arahide, alune de padure, soia, nucile, pestele, crustaceele.Dr. Dana Gabriela Moraru, medic specialist gastroenterolog, Anima Victoriei

Aproape de tine, când ai nevoie

peste 25000 de analize efectuate lunar