sfanta-maria-logo
logo-sf-mobile
Endocrinologie

Ce sunt bufeurile?

Menopauza este o perioada de marcate schimbari endocrine caracterizata prin incetarea fuctiei ovarelor. Din punct de vedere clinic intrarea la menopauza este demarcata de intreruperea menstrelor si de aparitia diferitelor manifestari ale deficitului de estrogeni. Printre cele mai neplacute sunt bufeurile sau valurile de caldura. Acestea sunt resimtite la nivelul partii superioare a corpului, ca o senzatie de caldura, uneori intensa, asociata cu transpiratii intense si roseata a fetei, ce dureaza de obicei cateva minute, dar poate ajunge pana la 30 de minute. Uneori pot aparea si palpitatii. De obicei, la terminarea bufeului apare senzatie de frig, uneori cu frisoane. Frecventa bufeurilor variaza mult de la persoana la persoana cat si la acceasi persoana in functie de conditiile de mediu. in general, cam 75 % din femei sufera de bufeuri in primele trei luni de la oprirea menstrelor si la jumatate din acestea, bufeurile sunt inca prezente la 5 ani de la menopauza.

Exista si un factor genetic, intensitatea bufeurilor fiind similara de-a lungul mai multor generatii pe linie materna.

Bufeurile pot fi declansate sau accentuate de stresul psihic, de caldura sau de alimentatia necorespunzatoare. Se recomanda evitarea temperaturilor inalte si a hainelor din materiale plastice. Mancarurile condimentate, cafeaua pot accentua fenomenele vasomotorii si trebuie evitate.

Tratamentul cu fitoestrogeni – substante similare cu hormonii feminini, dar sintetizati de plante – este eficient. Se gasesc numeroase preparate, din diferite plante cu eficacitate variata. in cazurile severe si care nu prezinta alte contraindicatii se recomanda tratament de substitutie hormonala cu hormoni similari celor naturali care au eficacitate crescuta. Similar se pot folosi antidepresive triciclice sau substante neuroactive, cu grade variate de eficienta.
Dr. Corina Chirita, medic specialist endocrinologie, Anima Victoriei

Aproape de tine, când ai nevoie

peste 25000 de analize efectuate lunar