sfanta-maria-logo
logo-sf-mobile
Pediatrie

Copii sanatosi la mare

Multi dintre parinti abia asteapta primul contact al copilului lor cu marea. De aceea pregatesc vacanta cu mult timp inainte, eventual opteaza pentru litoralul altor tari. Din nefericire, de multe ori pierd din vedere lucruri importante pentru copilul lor:

  1. pentru un copil cu o afectiune acuta (respiratorie, digestiva, etc) evolutia poate fi imprevizibila, de aceea ar fi bine sa nu plece la mare in timpul unui astfel de episod;
  2. pentru nou nascuti (pana la 1 luna) este total contraindicata marea, asa cum o intelegem noi cu plaja, soare si caldura multa;
  3. pentru sugari (1-12 luni) recomandarea ar fi aceeasi, de a nu merge la mare.

De ce nu este recomandata vacanta la mare in primul an?

- copii sub un an si mai ales nou-nascutii se deshidrateaza foarte usor; ei au suprafata corporala mare in raport cu greutatea, de aceea suprafata prin care pierd lichidele prin transpiratie este mai mare ca la adulti.

- pielea lor este foarte sensibila, se arde usor; de aceea ea trebuie protejata foarte serios sau, cel mai bine, deloc expusa la soare.

- ei au nevoie de o igiena riguroasa, care presupune apa calda si sapun ori de cate ori se schimba scutecul.

- este dificil de respectat programul strict de masa al sugarului.

- pentru cei alimentati artificial este greu de sterilizat si de mentinut sterile biberoanele, tetinele, suzetele, etc

- pentru cei diversificati trebuie zilnic preparata mancarea, lucru dificil de facut in conditiile unei vacante obisnuite. in aceste conditii parintii opteaza pentru borcanele cu mancare pentru sugari sau, total nepotrivit, aleg restaurantul.

- chiar daca pentru parinti este greu de suportat rutina zilnica, sugarii au nevoie de ea, sugarii sunt dependenti de “program”, lor nu le place variatia, nu le plac schimbarile de loc, de peisaj, de ritualuri. Cu alte cuvinte, pentru ei mersul la mare este un stres, “ii da peste cap”.

Pentru copii mai mari lucrurile stau altfel, ei se bucura de apa, de nisip, le place sa experimenteze, lor le place “noul” dar parintii nu trebuie sa cedeze tuturor cererilor venite din partea celui mic, tuturor tentatiilor de modificare a programului (schimbarea orelor de somn si masa) sau a dietei. Nu sunt putine cazurile in care parintii cedeaza presiunii copilului si se hazardeaza in tot felul de nazdravanii culinare (porumb fiert sau copt, hamsii prajite, mititei, inghetata si chiar bere...) cu efecte dezastruoase atat asupra copilului cat si a concediului.

Pentru ei sunt valabile recomandarile generale:

Dr. Catrinel Preda, medic specialist pediatru, Anima Delfinului

Aproape de tine, când ai nevoie

peste 25000 de analize efectuate lunar