De cele mai multe ori HTA este descoperita cu ocazia unui consult de rutina. Cresterea tensiunii poate fi de natura primara sau sa aiba o cauza specifica (afectari renale, vasculare, metabolice, afectiuni ale sistemului nervos, afectiuni ale glandelor endocrine, etc).Ca simptome mai frecvent intalnite in HTA sunt: ameteli, dureri de cap, tulburari de vedere, palpitatii, zgomote in urechi, tulburari de echilibru.in momentul in care am stabilit diagnosticul de HTA, prima masura este cea nefarmacologica, urmata de monitorizarea valorilor TA pe un interval de timp variabil (cam 3 luni). in cazul in care modificarea stilului de viata nu rezolva problema, se intervine cu tratament antihipertensiv. Cei care vor sa previna sau sa trateze HTA trebuie sa puna mare accent pe schimbarea stilului de viata si in special pe alimentatie. Alimentele care trebuie evitate sau consumate cu moderatie sunt:carne grasa de porc, gasca, rata, organe, mezeluri, carne conservata cu saregrasimi – slanina, untura, untul sarat, grasimi prajite sau in cantitati maribranzeturile grase, fermentate, saratelegume bogate in sodiu, ca telina, spanacul, sfecla, ridichilepainea cu sare, fainoasele preparate cu bicarbonate de sodium sau sarefructele oleaginoase – nuci, alune, migdalebauturi alcoolice sub orice forma, cafeaua, ceaiul tare, apele minerale clorurosodicefumatulcondimentele iuti – hrean, mustarul cu sare, piperul, ketchupmuraturile foarte saratechipsurile, popcorn, produse de patiserieAlimentele permise sunt:lapte degresat, branza de vaci, casul slab, nesarat, urda dulce, telemeaua de vaca nesaratacarnea de pui, gaina, de vita in cantitate limitata si de preferat fiarta, rasol sau friptapeste slab de rau fiert, friptpainea fara sare, de preferat veche de o ziouale se consuma in cantitate limitatagrasimi – unt nesarat, ulei vegetal ( floarea soarelui, soia, porumb )fainoase in cantitate limitata – gris, orez, paste fainoasefructele sunt permise sub orice forma – crude, coapte, piureuri, compoturi, sucuri de fructelegumele permise vor fi cele sarace in sodiu – morcovi, dovlecei, fasole verde, ardei, salata verdedulciurile preparate fara sare,bicarbonat de sodiu sau praf de coptbauturi sub forma de ceaiuri de plante, sucuri de fructe si legumecondimentele permise sunt patrunjelul, mararul, tarhonul, leusteanul, cimbrul, dafinulsosuri dietetice din legume, sos alb, sos de smantanain afara de o dieta echilibrata trebuie sa tinem cont si de alti factori pe care ii putem influenta : stresul, fumatul, obezitatea, dislipidemia, consumul de alcool si nu in ultimul rand corelarea acestor masuri cu activitatea fizica de intensitate moderata practicata cu regularitate.Dr. Valentina Anitei, medic specialist medicina de familie, Anima Delfinului