sfanta-maria-logo
logo-sf-mobile
Ecografie

Ecografia glandei tiroide

Ecografia este  o metodă de explorare a organelor interne, cu ajutorul ultrasunetelor. Ea este neiradiantă, rapidă, repetabilă.

Ecografia glandei tiroide este metoda imagistica de prima intentie in explorarea glandei tiroide si este considerata cea mai sensibila metoda de investigare a acesteia. Explorare imagistică prin care este vizualizată glanda tiroidă, ea este o investigație care permite evaluarea dimensiunilor, structurii, vascularizației tiroidei și identificarea eventualelor chisturi sau noduli tiroidieni. Deși nu este o investigație de rutină, ecografia tiroidiană trebuie efectuată când există o suspiciune de diagnostic apărută în urmă istoricului clinic și examenului fizic.

Cum se desfasoara ecografia de tiroida?

Pacientul trebuie sa se dezbrace asa incat sa ofere medicului acces la nivelul gatului si decolteului, apoi sa se intinda pe spate, cu capul in extensie. Este intrebuintata o sonda de 7-15 MHz , care se aplica pe pielea pacientului, folosindu-se un gel special, care ajuta ca ultrasunetele sa se transmita mai bine prin piele. Sonda este conectata printr-un fir la un aparat care proceseaza ultrasunetele si afiseaza imagini pe un ecran. Pulsatii de ultrasunete sunt trimise cu ajutorul sondei prin piele si pana la structurile din profunzime, apoi se intorc ca niste ecouri si sunt inregistrate de ecograf in timp real, astfel incat imaginile se sumeaza si arata nu doar structura ci si miscarea structurilor analizate. Medicul plimba sonda pe gatul pacientului pentru a obtine imagini cat mai clare in diverse sectiuni : longitudinale,transversale,oblice.Investigatia poate dura intre 15 si 30 de minute, in functie de claritatea imaginii si de numarul de masuratori speciale necesare.

Problema dereglarilor tiroidiene si complicatiilor, care survin in aceste dereglari, consta nu in dificultatea tratamentului ci in dificultatea depistarii. In mai mult de jumatate din cazuri patologia ramane nedepistata din cauza simptomelor nespecifice ca oboseala, depresia, "gauri in memorie", nervozitatea sau hiperexcitabilitatea, cresterea in greutate sau constipatie, care sunt atribuite vietii cotidiene sau sarcinii. De exemplu:o patrime din hipotiroidii au tendinta de a parcurge subclinic, deci aproape asimptomatic si pot fi depistate numai prin verificarea clinica si ecografica a glandei tiroide si prin testarea valorilor TSH, T4, T3.

S-a constatat ca dereglarile glandei tiroide se intalnesc de 5 ori mai frecvent la femei decat la barbati, in special cu predominanta hipotiroidismului, ca manifestare clinica. De asemenea, e important de inteles ca functionarea tiroidei este afectata de schimbarile care se produc in organismul feminin pe parcursul vietii (maturarea sexuala, graviditatea, menopauza).

Glanda tiroida, aflata la nivelul gatului, este foarte importanta pentru functionarea normala a organismului. Ea este implicata in toate metabolismele si comunica cu celelalte glande, influentand in mod direct si indirect activitatea altor organe din corp, regland multe dintre functiile organismului, de la apetit, pana la temperatura corpului si nivelul de energie. De aceea, cand aceasta secreta prea putini sau prea multi hormoni, apar o serie de tulburari in corpul uman.

Pielea uscata

Un semn ca glanda tiroida nu functioneaza cum trebuie este pielea uscata, situatie in care pacientul este suspect de hipotiroidie (tiroida nu secreta suficienti hormoni).

De asemenea, pot aparea si mancarimi ale pielii, in special pe maini si pe picioare. Transpiratia palmelor, dar si roseata fetei apar in cazul in care glanda tiroida secreta prea multi hormoni, afectiune cunoscuta drept hipertiroidie.

Pierdere sau crestere in greutate

Cand ne ingrasam, primul lucru pe care dam vina sunt caloriile si excesele alimentare. Insa in momentul in care o persoana se ingrasa rapid si necontrolat, atunci poate sa fie vorba despre o afectiune a acestei mici glande in forma de fluture, hipotiroidismul.

In cazul in care slabesti brusc, in ciuda unui apetit crescut, poate sa insemne ca s-a instalat hipertiroidismul.

Iti este greu sa suporti frigul sau caldura

tiroida hiperactiva poate sa accelereze metabolismul, ceea ce inseamna ca persoanei afectate ii este din ce in ce mai greu sa suporte caldura. Cei care sufera de hipertiroidism se confrunta adesea cu transpiratii nocturne si au un somn nelinistit. In schimb, persoanele care au o tiroida lenesa au extremitatile mainilor si picioarelor reci si suporta greu temperaturile scazute.

Stari de anxietate

In momentul in care glanda tiroida produce mai multi hormoni, acest lucru afecteaza si starea de spirit a persoanei in cauza. Astfel, apar stari de anxietate, stari de nervozitate, schimbari bruste de dispozitie, dar si emotivitate crescuta. In schimb, in caz de hipotiroidie cel mai adesea apar stari de depresie, dar si probleme cognitive, celor suferinzi fiindu-le tot mai greu sa se concentreze la ceea ce au de facut

Oboseala accentuata

Atat hipertiroidia cat si hipotiroidia sunt afectiuni care secatuiesc organismul de putere si energie. In caz de hipotiroidie apare o stare de somnolenta accentuata si scaderea apetitului sexual. De asemenea, pot aparea dificultati de vorbire. Cei care sufera de hipertiroidie se confrunta cu puls ridicat si oboseala cronica.

Scaune dese

Un simptom care ar trebui sa iti dea de gandit sunt scaunele dese. Aceasta manifestare apare la persoanele care sufera de hipertiroidism. In schimb, la cei care au un deficit de hormoni tiroidieni in corp apare constipatia.

Schimbari in ceea ce priveste menstruatia

In cazul femeilor, in momentul in care glanda tiroida are probleme de functionare, un semnal de alarma il trage si ciclul menstrual. Astfel, daca menstruatia devine neregulata sau mai abundenta decat de obciei, acest lucru poate fi pus pe seama glandei tiroide. In acest caz se impune o consultatie la medicul de familie, care te va indruma catre un medic specialist.

Caderea parului

Un alt semn care iti poate indica faptul ca exista un dezechilibru in ceea ce priveste secretia de hormoni tiroidieni este caderea parului. In caz de hipotiroidism pot fi afectate si sprancenele, care devin mai rare.

 Modificari la nivelul ochilor

Poti da vina pe tiroida si daca iti apar pungi sub ochi, mai ales dimineata, dupa ce te trezesti. Si daca te trezesti cu ochii umflati, acesta poate fi un indicator al modificarilor hormonale din organism.

 Afectiunile glandei tiroide sunt diagnosticate in urma unor analize de sange, cat si a unei ecografii tiroidiene.

Un examen endocrinologic complet presupune si evaluarea ecografica a tiroidei. Astfel, medicul poate identifica noduli. Protocolul international spune ca acestia se biopsiaza. Doar examenul anatomo-patologic da diagnosticul de certitudine. Frecvent, se constata noduli benigni, care nu pun viata pacientului in pericol. 

Avantajele ecografiei tiroidiene sunt:

- este o metoda neiradianta, neinvaziva, nedureroasa

- nu necesita nici un fel de pregatire inainte de efectuarea testului.  Pacientul poate manca, bea si lua medicamentele in mod normal atat inainte cat si dupa aceasta. 

- se poate repeta pentru evaluarea evolutiei bolii dupa tratament

- este accesibila.

În funcție de starea de fapt se poate decide continuarea investigațiilor cu scintigrafia tiroidiană sau puncția biopsie cu ac subțire ghidată ecografic. 

In concluzie, ecografia glandei tiroide este un examen paraclinic esential in diagnosticarea afectiunilor tiroidei fiind considerata, in conceptul medicinii moderne, indispensabila in investigarea tiroidei. Identificarea cat mai rapida a problemelor de tiroida este facilitata de ecografie, care arata foarte clar si usor daca exista modificari in structura glandei (noduli, chisturi, inflamatie, hipertrofie), dovedindu-se astfel importanta ei in examinarea tiroidei.

Aproape de tine, când ai nevoie

peste 25000 de analize efectuate lunar