sfanta-maria-logo
logo-sf-mobile
Obstetrica-Ginecologie

Etiologia bolii inflamatorii pelvine (BIP)

Boala inflamatorie pelvina este un sindrom clinic determinat de infectia tractului genital superior. Poate afecta uterul, salpingele si structurile adiacente, determinand endometrita, salpingita, pelviperitonita si abces tubo-ovarian.

Majoritatea cazurilor de BIP apar ca rezultat al ascensionarii pe cale canaliculara a microorganismelor de la nivelul tractului genital inferior. Rareori infectia poate fi de origine endogena prin difuzarea germenilor de la organele pelvine invecinate.

De cele mai multe ori BIP este o infectie polimicrobiana in care sunt implicati germeni care se trasmit pe cale sexuala.

BIP nelegata de o boala cu trasmitere sexuala apare cel mai frecvent dupa manevre ginecologice: insertia unui dispozitiv intrauterin, chiuretaj uterin.

Cei mai importanti agenti etiologici sunt Chlamydia si gonococul sau combinatii ale acestor germeni.

Chlamydia si gonococul sunt considerati patogeni primari pentru ca distrug mecanismele de aparare de la nivelul colului determinand endocervicita si apoi infectie ascendenta.

Distrugerea mecanismelor de aparare ale tractului genital superior permite florei vaginale sa ascensioneze. Acesti patogeni secundari sunt: streptococi, E coli, Gardnerella, mycoplasme.

in concluzie, in etiologia BIP sunt implicate mai multe microorganisme, cele mai importante fiind Chlamydia si gonococul.

Dr. Sanda Nafornita, medic specialist obstetrica - ginecologie, Anima Victoriei

Aproape de tine, când ai nevoie

peste 25000 de analize efectuate lunar