Cautare rapida
Lista analize disponibile
Acestea sunt analizele gata de printare.
Pret total: 0 Lei
Va asteptam.
Pret total
0 LeiHemangiomul hepatic este o aglomerare (“ghem”) de vase anormale, mari, tortuoase (neregulate) care ia aspect ecografic de nodul, de dimensiuni variabile, localizat la nivelul ficatului. Este cea mai frecventa formatiune tumorala benigna hepatica (nu evolueaza niciodata la cancer) descoperita de obicei intamplator. Localizarea de electie este la nivelul lobului drept al ficatului; poate fi unic (cel mai adesea), sau pot exista mai multe hemangioame hepatice.
Cauzele care determina aparitia hemangiomului nu sunt cunoscute, dar s-a observat o corelatie intre cresterea in dimensiuni a hemangiomului si consumul de anticonceptionale orale.
Care sunt manifestarile clinice ale hemangiomului hepatic?
Cel mai frecvent, hemangiomul hepatic este asimptomatic, fiind o descoperire intamplatoare la ecografie sau tomografia computerizata. in situatiile in care dimensiunile hemangiomului sunt mari pot apare dureri in partea dreapta sub coaste, mai rar icter (prin compresia cailor biliare), manifestari dispeptice prin compresia stomacului, sau sangerari in interiorul lui.
Cum se stabileste diagnosticul de hemangiom hepatic?
La ecografia abdominala hemangimul hepatic are un aspect caracteristic: formatiune rotunda, bine delimitata, hiperecogena, unica sau multiple, de dimensiuni variabile.
Tomografia computerizata cu substanta de contrast si scintigrafia hepatica cu hematii (globule rosii) marcate radioactiv, stabileste diagnosticul cert in cazul nodulilor mai mari de 3 cm.
Care este conduita terapeutica in cazul hemangimului hepatic?
Hemangimul hepatic nu se trateaza in mod obisnuit. Se recomanda urmarirea ecografica la 6-12 luni pentru a vedea daca apare in timp o crestere in dimensiuni. Cel mai adesea hemangimul nu creste in dimensiuni .
in cazul hemangioamelor mari, peste 10 cm (existand riscul complicatiilor) se recomanda interventia chirurgicala, mai rar embolizarea arteriala.
Concluzii:
Dr. Dana Gabriela Moraru, medic specialist gastroenterolog, Anima Victoriei