Cautare rapida
Lista analize disponibile
Acestea sunt analizele gata de printare.
Pret total: 0 Lei
Va asteptam.
Pret total
0 LeiSarcina se asociaza cu o stare de imunosupresie si de aceea infectia cu HPV (papilomavirusul uman) este mai frecventa si se asociaza cu o evolutie mai accelerata.
HPV a fost descoperit in lichidul amniotic fetal si in sangele fetal. Calea prin care fatul si sangele din cordonul ombilical sunt infectate nu se cunoaste, dar exista mai multe studii care demonstreaza transmiterea de la mama la fat in perioada perinatala.
Mecanismele posibile ar fi viremia si pasajul trasplacentar al virusurilor care patrund in celulele din sangele periferic al mamei, desi nu exista date concludente sau raspandirea locala de la vulva, vagin si cervix.
Se pare ca gravidele care au o infectie cu HPV prezinta un risc crescut de a avea aberatii cromosomiale (trisomii) si avorturi spontane.
Peste 30% din nou-nascutii din mame cu infectie cu HPV prezinta de asemenea infectia. Acestia se pot infecta intrauterin transplacentar sau intrapartum la traversarea filierei genitale a mamei.
Infectia perinatala cu HPV poate persista la nivelul cavitatii bucale ani de zile fara aparitia unor manifestari clinice, sau poate determina, in primii doi ani de viata, papilomatoza laringiana si traheobronsica.
Dr. Sanda Nafornita, medic specialist obstetrica - ginecologie, Anima Victoriei