Cautare rapida
Lista analize disponibile
Acestea sunt analizele gata de printare.
Pret total: 0 Lei
Va asteptam.
Pret total
0 LeiSezonul rece ne da batai de cap din pricina discomfortului cauzat de temperaturile joase, ploi, vant, scurtarea zilei, etc, discomfort atat din punct de vedere fizic (astenie, abulie, etc) cat si din punct de vedere biologic (imunitate scazuta, receptivitate crescuta la infectii respiratorii in special, suferinte dermatologice si asa mai departe)
Carentele vitaminice si minerale ce apar cu precadere in sezonul rece, datorita numarului limitat de soiuri de legume si fructe existente pe piata, predispun la scaderea imunitatii si cresterea receptivitatii la infectii respiratoorii in special. De aceea, pe tot parcursul anului dar mai ales toamna, cand natura ne ofera numeroase alternative, copii trebuie sa consume legume si fructe din plin, pentru a intra in sezonul rece cu organismul fortifiat. Pe perioada iernii se recomanda cure de vitamine si minerale, in special pentru copii cu dicultati de alimentare (apetit capricios).
Infectiile respiratorii sunt frecvente in anotimpul rece, atat cele virale – rinofaringite banale, faringolaringite, bronsiolite, cat si cele bacteriene – amigdalite bacteriene, sinuzite si otite, pneumonii. De asemenea, este stiut faptl ca variatiile foarte mari de temperatura slabesc organismul in fata potentialelor infectii; de aceea se recomanda ca temperatura la domiciliu sa nu fie mai mare de 21’C. Umiditatea crescuta (ceata in special) poate declansa crize de astm bronsic si episoade de rinita vasomotorie celor cunoscuti cu aceste afectiuni.
Bolile infecto-contagioase, sau bolile copilariei cum sunt ele cunoscute, sunt mai frecvente iarna. Ele sunt urmate in perioada de convalescenta de o scadere marcata a imunitatii (in special dupa varicela), ceea cecreste susceptibilitatea la infectii; de aceea, in cazul acestor boli se recomanda izolarea in perioada de stare ca masura de precautie pentru cei din jur, dar si in convalescenta, ca masura de precautie pentru ei insisi.
Frigul si umezeala afecteaza nu numai imunitatea si arborele respirator dar si tegumentul. In sezonul rece poate aparea accentuarea leziunlor de drematita atopica in special la nivelul fetei.
In afara copiilor deja bolnavi sau aflati in convalescenta dupa boli severe si a nou-nascutilor, carora li se recomanda repaus la domiciliu, toti ceilalti sunt sfatuiti sa-si petreaca zilnic cel putin o ora in aer liber, cu masurile de precautie necesare. Curele de vitamine si imunostimulatoare (de tipul echinaceea, propolis, vitamina C, etc), imbracamintea adecvata si evitarea aglomeratiilor (de tip mall) si a persoanelor bolnave, il ajuta pe cel mic sa se mentina sanatos si sa se bucure de iarna.
Pentru cei cu astm bronsic se recomanda in plus repaus la domiciliu in zilele cu umiditate atmosferica crescuta si administrarea tratamentului corespunzator. Cei cu dermatita atopica trebuie sa aleaga imbracaminte lejera dar calduroasa, sa evite fularele, puloverele si orice articol de imbracaminte din lana, mohair sau alt material aspru sau alergizant si sa foloseasca produse emoliente pentru ten.
Catrinel Preda, medic specialist pediatrie, Anima Delfinului