sfanta-maria-logo
logo-sf-mobile
Endocrinologie

Insuficienta suprarenala

Glandele suprarenale sunt doua glande pereche localizate la polul superior al rinichilor. Sunt alcatuite din 2 parti distincte din punct de vedere al originii embiologice si al hormonilor sintetizati. Partea externa – corticosuprarenala – secreta cortizol, aldosteron si hormoni sexuali suprarenalieni. Deficitul de functie al corticosuprarenalei determina insuficienta suprarenala. Cea mai frecventa cauza este cea autoimuna – boala Addison, cand datorita anticorpilor infreptati impotriva suprarenalei, aceasta este distrusa in timp. Poate aparea izolat sau in asociere cu alte boli endocrine autoimune (diabet zaharat tip I, tiroidita Hashimoto, insuficienta ovariana prematura) in cadrul sindroamelor poliglandulare autoimune.

in tarile mai putin dezvoltate in care tuberculoza este inca prevalenta, infectia suprarenala cu baci Koch este mai frecvent intalnita. Diferite tipuri de cancere pot determina metastaze la nivelul suprarenalelor si distrugerea glandelor se insoteste de insuficienta functionala.

Manifestarile insuficientei suprarenale sunt numeroase, dar nespecifice si trebuie un grad inalt de suspiciune clinica pentru a pune diagnosticul. Pacientul se plange de scadere ponderala, oboseala cronica cu slabiciune musculara, hipotensiune ortostatica si hiperpigmentare cutanata si mucoaza. in cazurile severe, pot aparea dureri abdominale care pot mima abdomen acut chirurgical. Paraclinic, sunt prezente valori crescute ale potasiului seric si valori scazute ale sodiului seric, anemie si usoara hipercalcemie.

Diagnosticul este confirmat prin dozarea de cortizol seric in conditii bazale si dupa teste de stimulare.

Tratamentul este obligatoriu, insuficienta suprarenala cronica fiind o boala cu potential letal in lipsa lui. Tratamentul trebuie mentinut toata viata, inclusiv pe durata sarcinii si doza este ajustata in functie de manifestarile clinice ale pacientului. in conditii de stres sever, intoleranta digestiva sau in perioadele perioperatorii se recomanda tratament injectabil.

Desi prezinta potential sever, cu tratament adecvat, insuficienta corticosuprarenala cronica este o boala care poate fi controlata.

Dr. Corina Chirita, medic specialist endocrinologie, Anima Victoriei

Aproape de tine, când ai nevoie

peste 25000 de analize efectuate lunar