sfanta-maria-logo
logo-sf-mobile
Generale

Medicul de familie

Medicul de familie a reprezentat multa vreme personalitatea dominanta in practica medicala insa in ultimele decenii in prim plan au trecut specialistii de profil. Desi a fost relativ marginalizata in favoarea specialitatilor, medicina de familie este readusa in actualitate de sistemele de sanatate moderne.

In ce consta activitatea medicului de familie?

Medicul de familie poate rezolva peste 80% din problemele medicale curente ale populatiei.

Medicul de familie abordeaza integral pacientul si problemele sale cu toate implicatiile biologice,

psihologice, familiale si sociale ce pot interveni in aparitia si evolutia bolii.

Medicul de familie este orientat spre pacient, spre fiinta umana in toata integritatea ei. Este medicul care il cunoaste cel mai bine pe pacient fiind alaturi de acesta de la nastere si pana la sfarsitul vietii.

Medicul de familie acorda o importanta deosebita familiei pacientului deoarece conditiile familiale pot influenta aparitia si evolutia bolilor.

Medicul de familie reprezinta interfata dintre pacient si celelalte servicii medicale fiind cel care indruma pacientul spre specialistul de profil in functie de nevoile concrete ale bolnavului.

Medicul de familie trebuie sa asigure accesibilitatea continua si nelimitata a pacientilor la asistenta medicala indiferent de varsta, sex, religie sau alta particularitate individuala.

Deoarece familia reprezinta un subsistem al comunitatii, ce poate influenta si ea starea de sanatate a individului, medicul de familie trebuie sa acorde o importanta deosebita comunitatii respective.

Medicul de familie indeplineste si functii specifice.Astfel, are rolul de a supraveghea si promova starea de sanatate a pacientilor sai, de supraveghere a sarcinii si lauziei, efectuarea de

examene de bilant in diverse perioade ale vietii, consilierea pacientilor in perioade delicate ale existentei(pubertate, senescenta etc).

De asemenea medicul de familie urmareste sa previna aparitia bolilor prin educatia sanitara a bolnavilor, promovarea unui stil de viata corespunzator dar si prin efectuarea vaccinarilor specifice impotriva unor boli.

Nu in ultimul rand, medicul de familie trebuie sa fie consilierul, confidentul si psihoterapeutul pacientului. In societatea de azi in care omul se simte mai ignorat,mai epuizat si mai hartuit ca niciodata este rolul medicului de familie sa aiba grija nu doar de corpul ci si de sufletul bolnavului cu vorbe bune, caldura, psihoterapie. Studii clinice au dovedit ca rezultatele obtinute in tratamentul cancerului au fost mai bune la bolnavii care au beneficiat de o sustinere psiho-sociala.

Dr. Mircea Cazaceanu, medic specialist medicina de familie, Clinica Anima Nusco Tower

Aproape de tine, când ai nevoie

peste 25000 de analize efectuate lunar