Cautare rapida
Lista analize disponibile
Acestea sunt analizele gata de printare.
Pret total: 0 Lei
Va asteptam.
Pret total
0 LeiHipertensiunea arteriala
La varstnici se intalneste in mod obisnuit hipertensiunea arteriala predominant sistolica, dar se intalneste si forma esentiala sistolo-diastolica (care debuteaza la varsta de adult). Hipertensiunea este principalul factor de risc cardiovascular la varstnic, crescand incidenta accidentelor vasculare cerebrale si coronariene.
Simptomatologia la varstnic are unele particularitati:
- este de obicei nezgomotoasa (lipsesc frecvent semnele clinice);
- exista simtome nespecifice (cefalee, vertij);
- apar semne de insuficienta circulatorie cerebrala: insomnii, agitatie, dezorientare.
Complicatiile sunt cardiace, cerebrale si renale.
Tratamentul modern urmareste scaderea valorilor tensionale la limite normale. Se recomanda un regim desodat moderat si scaderea ponderala progresiva. Tratamentul cu antihipertensive trebuie sa fie bland si continuu, urmarind scaderea treptata a valorilor tensionale. Aplicat corect, reduce frecventa aparitiei infarctului miocardic, a insuficientei cardiace si a accidentelor vasculare cerebrale.
Diabetul zaharat
La varstnici este relativ frecvent si de obicei nu este insulino-dependent. Cu inaintarea in varsta, apare scaderea tolerantei la glucide si reducerea numarului de celule secretoare de insulina din pancreas.
Cateva caracteristici ale diabetului la varstnic:
- este favorizat de obezitate;
- debutul bolii este insidios, evolutia este lenta;
- formele iatrogene (aparute in urma administrarii medicamentelor) sunt relativ frecvente;
- riscul metabolic major este coma hiperosmolara, dar si hipoglicemia;
- ca si complicatii predomina macroangiopatia, adica interesarea vaselor mari (cerebrale, coronariene, arterele membrelor inferioare).
Tratamentul diabetului zaharat senil include dieta si medicatia hipoglicemianta. Tratamentul cu insulina este rar necesar.
Gonartroza
Osteoartrita genunchiului (gonartroza) apare ca urmare a degradarii cartilajului, din cauza inaintarii in varsta (cel mai frecvent), dar poate sa apara si sub influenta anumitor factori (surplusul de greutate, efortul fizic prelungit, bolile metabolice).
Odata cu inaintarea in varsta, cantitatea de apa si proteoglicanii din cartilajul articular scad. Astfel, lipsite de efectul protector, fibrele cartilaginoase pot fi foarte usor distruse. Uneori, in incercarea de a ameliora distrugerea spatiului articular, se pot forma, la marginea articulatiilor, osteofite (excrescente osoase). Acestea accentueaza durerea si limiteaza miscarea articulatiei in final.
Simptomul principal al gonartrozei este durerea la nivelul genunchiului. Durerea poate fi prezenta doar la mobilizare sau si in repaus, cu durata de obicei mai mica de o ora (aspect foarte important, care o deosebeste de durerea din artrita inflamatorie, cand durerea este prelungita, peste 30-60 de minute). Se asociaza impotenta functionala si mobilizarea dificila a articulatiei.
La examenul fizic se constata: tumefiere a articulatiei genunchilor, cracmente la flexie, bursita (inflamare a bursei locale), limitare a mobilizarii articulatiei.
Pentru diagnostic e utila radiografia de genunchi. Analizele uzuale de sange ajuta la diagnosticul diferential.
Tratamentul este complex (farmacologic cu antiinflamatoare si altele, fizioterapie, masuri de sustinere a articulatiei, scadere in greutate, interventie chirurgicala). Scopul terapiei este ameliorarea simptomelor, reducerea durerii si a inflamatiei locale, ameliorarea mobilitatii in articulatie si pastrarea pentru o perioada cat mai indelungata a functionalitatii ei.
Depresia
in prezent se accepta ideea ca etiologia depresiei la varstnic este multifactoriala si ca exista factori de risc asociati acestora (conditii patologice ca: dementa, afectiuni neurodegenerative, tulburari endocrine, neoplazii, boli metabolice, deficiente nutritionale).
Aspectul exterior al pacientului este caracteristic: imbracaminte si tinuta neglijente, trasaturile faciale si corporale modificate; lentoarea psihomotorie este frecventa, dar pacientii pot fi de asemenea agitati. Dispozitia pacientului este caracterizata prin suferinta si nefericire. Anxietatea este de asemenea frecvent intalnita, ca si iritabilitatea.
Se asociaza simptome ca perturbarea somnului, variatia diurna a dispozitiei, pierderea apetitului, scaderea in greutate, constipatia, uneori tendinta la suicid.
Diagnosticul sindromului depresiv este deseori dificil de realizat la varstnici, raportat la criteriile internationale. De asemenea, este greu de realizat in conditiile comorbiditatilor, al intricarii starilor depresive cu alterarile somatice. O problema deschisa ramane faptul ca acesti pacienti sunt rar consultati de specialisti.
Adenomul de prostata
Adenomul de prostata consta intr-o hipertrofiere a tesutului prostatei. Cauzele exacte ale acestei boli nu sunt in totalitate elucidate; apare mai frecvent in jurul varstei de 60 de ani.
Simptomele sunt determinate de faptul ca glanda care inconjoara canalul uretral creste in dimensiuni si uretra este progresiv comprimata. Apare:
- urinarea frecventa, inclusiv noaptea;
- senzatia imperioasa de a urina;
- micsorarea considerabila a presiunii jetului de urina;
- pierderea involuntara de urina (incontinenta).
E o greseala sa se intarzie prezentarea la medic in vederea descoperirii cauzelor acestor simtpome si, implicit, a diagnosticarii precoce a adenomului de prostata.
Diagnosticul se face la urolog, printr-un consult de rutina (tuseu rectal) si o serie de analize uzuale (ecografia prostatei, analize de sange – antigen prostatic).
Daca adenomul este depistat intr-o faza precoce, tratamentul consta in primul rand intr-un regim de viata ordonat si control periodic la urolog. Daca este deja mai voluminos, se recurge la tratament medicamentos sau chirurgical, cu rolul de a decongestiona presiunea la nivelul uretrei. Tulburarile legate de urinat se amelioreaza treptat in urma tratamentului.
Incontinenta urinara
Este una dintre marile probleme ale asistentei geriatrice, alaturi de incontinenta anala, de imobilizare, escare si dementa. Este foarte frecvent intalnita si creste cu inaintarea in varsta.
Incontinenta de urina poate fi:
- de efort, prin pierderea involuntara, dupa un efort de tuse, ras, stranut. Este mai frecventa la femei si prognosticul este bun.
- tranzitorie: apare ca reactie fie la o afectiune acuta (infectie urinara, stari confuzionale, accidente vasculare cerebrale), fie la o schimbare psihologica (spitalizare, pierderea independentei etc). Repausul prelungit la pat o favorizeaza.
- incontinenta definitiva: este de obicei de cauza neurologica.
Pentru diagnostic, examenul prostatei la barbat si examenul ginecologic la femei este obligatoriu.
Tratamentul consta in psihoterapie, suprimarea obstacolului, exercitii fizice, tratamentul infectiei, reeducare, medicatie pentru inhibarea reflexului de mictiune, cateterizarea vezicii urinare.
Cataracta este opacifierea cristalinului, ducand la blocarea trecerii luminii catre retina, cauzand tulburari de vedere. Pe langa multi alti factori predispozanti, insasi inaintarea in varsta poate fi cauza de cataracta (forma senila).
Ca si simptome, pot aparea:
- vedere incetosata, dubla,care se instaleaza lent;
- fotofobie (sensibilitate crescuta la lumina naturala sau artificiala).
Este recomandat un control oftalmologic la un anumit interval de timp, specificat de medicul de familie.
Interventia chirurgicala este singura metoda de tratament in mod curent. Consta in indepartarea cristalinului (lentila naturala a globului ocular) deteriorat si inlocuirea sa cu o piesa asemanatoare artificiala. Acest lucru este necesar doar dupa cateva luni sau ani de la debutul bolii. La pacientii in varsta nu este justificat riscul unei interventii chirurgicale, daca isi corecteaza acest viciu de refractie cu ajutorul ochelarilor sau lentilelor de contact speciale.
La varstnici, hipoacuzia (surditatea) apare de regula lent, prin afectarea degenerativa a urechii interne (este neurosenzoriala). Prin imbatranire se distrug o parte dintre celulele care transforma energia mecanica sonora in influx nervos.
Alte forme de hipoacuzie pot fi:
- o hipoacuzie instalata brusc are alte cauze si reprezinta o urgenta;
- un dop de ceara in conductul auditiv, ce trebuie inlaturat prin manevre simple;
- neurinomul acustic este o tumoare necanceroasa, care apare uneori in urechea interna si care trebuie eliminata chirurgical;
- otoscleroza.
E important ca varstnicul sa nu astepte instalarea surditatii, ci sa poarte din timp proteze auditive, chiar de cand incepe sa simta o importanta diminuare a auzului. Aceste proteze sunt niste amplificatoare de sunet, fiind de mai multe tipuri, si se monteaza la nivelul urechii externe.
Dr. Cristina Pirciu, medic specialist medicina de familie, Clinica Anima Delfinului