sfanta-maria-logo
logo-sf-mobile
Dermatologie

Protejeaza-ti pielea in locurile aglomerate

Este vremea concediilor, la munte sau la mare, in tara sau strainatate. Oriunde ne-am duce, locurile sunt aglomerate, oameni de peste tot, copii, uneori si animale de companie. Care este riscul sa contactam anumite boli de piele in aceasta perioada , care ar fi acestea si cum ne putem proteja?

Printre cele mai frecvente afectiuni pe care le putem contacta in locurile aglomerate sunt micozele sau ciupercile. Fie la nivelul pielii, fie la nivelul unghiilor. Mediile cele mai frecvente de unde se pot contacta aceste afectiuni sunt apele calde, gen jacuzzi, piscine cu ape termale, lacuri sau strandurile supraaglomerate.

La nivelul pielii se manifesta sub forma pitiriazisului versicolor, adica pete de culoare mai deschisa pe toracele anterior si/sau posterior si membre. De obicei nu se insoteste de alte manifestari, gen prurit, durere sau usturimi, din aceasta cauza fiind destul de tardiv descoperita. Sporii ciupercii care produce acest tip de afectiune (Malassezia furfur sau globosa, cunoscuta si sub denumirea de Pityrosporum) raman in tesatura hainelor ce vin in contact direct cu pielea, de aceea ar trebui fierte sau spalate in masina la o temperatura foarte crescuta. Ca si tratament se recomanda sampoanele si cremele pe baza de ketoconazol 2%, miconazol, climbazol, bisulfura de seleniu, ciclopirox olamina sau zinc pyrithion.

O alta afectiune este onicomicoza, sau ciuperca unghiilor. Se manifesta cu aparitia unor depozite galben-brune subunghiale, cu ingrosarea si detasarea unghiei de patul unghial. Tratamentul e de lunga durata, oral si local, cu antimicotice in functie de tipul fungilor depistati la examenul micologic.

Asociat onicomicozei, se mai poate contacta si tinea pedis sau ciuperca piciorului. Recomand evitarea umblatului in picioarele goale la dusuri, piscine si alte zone cu umezeala.
O alta sursa de contaminare este lenjeria din hoteluri, prosoapele de la bai sau halatele de la spa-uri, bineinteles daca nu sunt tratate corespunzator. Pot apare diferite dermite de contact, stafilococii cutanate sau tinea corporis. Cel mai corect ar fi sa avem propriile incaltari la bai, prosoape si halate personale.

in general, afectiunile sunt usoare si trecatoare, nu pun in pericol viata dar pot fi suficiente pentru a ne strica sejurul atat de mult asteptat.

Dr. Ioana Alexandrescu, medic specialist dermatologie, Anima Victoriei

Aproape de tine, când ai nevoie

peste 25000 de analize efectuate lunar