Cautare rapida
Lista analize disponibile
Acestea sunt analizele gata de printare.
Pret total: 0 Lei
Va asteptam.
Pret total
0 LeiDe ce este important sa avem un ficat sanatos?
Ficatul este un organ vital pentru organismul uman. El indeplineste peste 500 de functii, cele mai importante dintre acestea fiind: detoxifierea (transforma toxinele exogene si cele rezultate in urma proceselor de metabolizare in compusi mai putin toxici care apoi vor putea fi eliminati), productia si secretia bilei (lichid vascos galben-brun care contine saruri biliare implicate in digestia grasimilor), sinteza de proteine si substante implicate in coagularea sangelui, metabolismul glucidic, lipidic (sinteza de colesterol), stocare de vitamine (A, B, D, E, K), etc.
Ficatul este singurul organ care are capacitate de regenerare (refacere a celulelor), cu conditia ca agresiunea sa fie pe termen scurt. Daca leziunile hepatice sunt repetate sau pe termen lung (boli cronice), modificarile sunt ireversibile si determina alterarea progresiva a functiilor hepatice.
Ce putem face pentru a avea un ficat sanatos?
1. Odihna ( minimum 7 ore de somn pe zi)
2. Exercitii fizice: se recomanda 30 minute de sport zilnic
3. Consumul zilnic a cel putin 2 litri de lichide (apa, ceaiuri, sucuri proasepete neindulcite)
4. Alimentele bogate in antioxidanti protejeaza ficatul de stresul oxidativ: vitamina C, E, flavonoidele care se gasesc in fructele si legumele proaspete
5. Vitaminele din grupul B sunt foarte utile unei bune functionari a ficatului: tiamina sau vitamina B1 (fasole uscata, mazarea, soia, carne slaba, peste), vitamina B2 (oua, nuci, produse lactatea, legume cu frunze verzi)
6. Alimente care contin sulf sunt utile in special pentru functia de detoxifiere a ficatului : varza, broccoli, conopida, usturoi, ceapa, ridichi....
7. Sa evitam excesul de alcool, cafea , grasimi de origine animala, prajeli, tocaturi (
8. Abuzul de medicamente este si el nerecomandat (asa cum se stie, la nivelul ficatului sunt metabolizate majoritatea medicamentelor)
9. Sa excludem, pe cat de mult posibil din dieta, alimentele foarte “procesate” (contin conservanti, aditivi alimentari...)
10. Nu trebuie sa uitam de controlul periodic la medic, chiar daca suntem aparent sanatosi (sunt afectiuni hepatice care evolueaza mult timp silentios si devin manifeste clinic atunci cand leziunile existente sunt ireversibile). Exista o serie de afectiuni care pot afecta “sanatatea” ficatului: obezitatea, diabetul zaharat, dislipidemiile.....
Concluzii:
-Pentru a avea un ficat sanatos avem nevoie de un regim de viata sanatos si echilibrat
-Datorita numeroselor functii pe care le indeplineste, cand se imbolnaveste ficatul apar repercursiuni asupra intregului organism.
Dr. Dana Gabriela Moraru, medic specialist gastroenterologie, Anima Victoriei