sfanta-maria-logo
logo-sf-mobile
Endocrinologie

Sindromul ovarelor polichistice

Sindromul ovarelor polichistice (SOPC) este definit ca o entitate care reuneste 2 din urmatoarele 3 criterii diagnostice:

1. hiperandrogenism clinic si/ sau biochimic;

2. ameoree sau cicluri menstruale anovulatorii,

3. aspect net de ovare polichistice la ecografia uteroovariana (>12 chiste ovariene cu diametre intre 2-9 mm.

Exista multa confuzie legat de diagnosticul de SOPC in randul femeilor. Precum am mentionat mai sus, aspectul ecografic al ovarelor nu este suficient pentru a stabili diagnosticul de SOPC. Este nevoie de cel putin inca unul dintre criteriile mentionate mai sus pentru stabilirea diagnosticului.

Ce este hiperandrogenismul? Acest termen se refera la prezenta hirsutismului (pilozitati la nivelul buzei superioare, a barbiei, al sanilor si al abdomenului), acneei, regresiei parului frontal, ingrosarii vocii, si/sau valorii crescute ale testosteronului plasmatic.

Ce este amenoreea? Termenul se refera la absenta ciclurilor menstruale pe o perioada mai mare de 6 luni.

Ce sunt ciclurile anovulatorii? Termenul se refera la imposibilitatea formarii unui ovul matur care se poate rupe si poate fi fertilizat de catre spermatozoid, deci la infertilitate. SOPC este mai frecvent intalnit la femeile supraponderale sau obeze. Scaderea in greutate amelioreaza mult simptomatologia, obezitatea avand un rol pivotal in declansarea bolii.

Debutul bolii se situeaza in majoritatea cazurilor in primii ani dupa menarha (primul ciclul menstral din viata), desi majoritatea femeilor sunt diagnosticate mult mai tarziu, in cadrul investigarii infertilitatii de cuplu.

Acest sindrom se asociaza cu risc crescut de diabet zaharat tip 2, cancer endometrial si mortalitate cardiovasculara prematura. Stabilirea timpurie a diagnosticului, aderenta corecta la tratament precum si modificarea stilului de viata (scadere in greutate, exercitii fizice regulate) sunt factorii esentiali pentru cresterea ratei de fertilitate precum si a scaderii riscului de diabet zaharat, mortalitate cardiovasculara prematura, cancer endometrial.

Dr. Vadim Gavan, medic specialist endocrinologie, Anima Nusco Tower

Aproape de tine, când ai nevoie

peste 25000 de analize efectuate lunar