Cautare rapida
Lista analize disponibile
Acestea sunt analizele gata de printare.
Pret total: 0 Lei
Va asteptam.
Pret total
0 LeiCum se defineste sinuzita acuta?
Sinuzita acuta este inflamatia acuta a mucoasei care tapeteaza peretii sinusurilor paranazale.
ETIOPATOGENIA:
in timp ce sinuzita acuta la copii ,predominant afecteaza celulele etmoidale datorita pneumatizarii incomplete ale celorlalte sinusuri, sinuzita acuta la adulti afecteaza urmatoarele sinusuri in ordinea descrescatoare a frecventei: sinusurile maxilare, celulele etmoidale, sinusurile frontale si sinusul sfenoid. Inflamatia poate implica unul (mai rar), mai multe, sau toate sinusurile paranazale (patologie ce poarta numele de pansinuzita).
Sinuzita acuta, in general, se produce prin extinderea unei inflamatii intranazale (rinita), deoarece mucoasa sinusurilor paranazale comunica cu cea a cavitatii nazale mai corect spus, este o continuare a acesteia(vorbim despre sinuzita rinogena). in consecinta, virusii cauzatori de rinita acuta sunt etiologic vorbind ,de importanta crescuta alaturi de organisme bacteriene comune,precum Haemophilus Influenzae si Streptococcus Pneumoniae.Desi rinita are o marcata tendinta de a implica sinusurile in procesul inflamator prin contiguitatea mucoaselor, rinita acuta nu duce invariabil la sinuzita simptomatica.Gradul de inflamatie al sistemul sinusal paranazal,precum si simptomele asociate depind de diferiti factori:•Anatomia functionala a individului;• Starea sistemului imunitar; • Virulenta specifica a factorilor cauzali in organism.
in afara de forma rinogena de sinuzita, exista de asemenea cazuri (nu foarte rare)de sinuzita odontogena ,generata de un focar dentar inflamator,o radacina dentara cu infectie, un granulom apical sau o fistula in sinusul maxilar aparuta dupa o extractie dentara.
SIMPTOME:Sinuzita etmoidala are drept puncte cele mai dureroase, localizate la nivelul dorsum nasi,a canthusul medial, iar in cazul sinuzitei frontale durerea este prezenta pe intreg peretele anterior si podeaua frontalului, cu iradiere spre canthusul medial (limita dintre radacina nazala si unghiul intern al ochiului).Durerea in sinuzita sfenoidala este destul de nespecifica,marcata de o presiune deranjanta,aparuta din senin, in casca, dureri izvorate parca din vertex (crestetul capului),care iradiaza in fasii pe intreaga calota craniana,avand un caracter sfredelitor.
DIAGNOSTIC:Rinoscopia anterioara sau endoscopia nazala, adesea dezvaluie puroi cu punct de izvorare din meatusul mijlociu al cavitatii nazale (un spatiu aflat in dreptul peretelui lateral nazal,imediat sub cartilajul localizat acolo ce se numeste cornet nazal mijlociu).Daca mucoasa nazala este foarte tumefiata,sau pacientul mai prezinta si o deviatie marcata de sept nazal,dara purulenta poate fi greu de decelat la examinarea banala.in sinuzita sfenoidala izolata, puroi poate fi gasit pe peretele posterior al faringelui,dar de regula o forma de sinuzita cuprinde minimum 2 sinusuri.
Un examen paraclinic elocvent pentru ilustrarea afectarii sinusurilor anterioare faciale ,il reprezinta radiografia anterioara sinusala .Aceasta prezinta fie o voalare partiala sau completa a sinusurilor afectate datorita mucoasei edematiate,inflamate sau poate arata prezenta de nivel lichidian sau opacifiere daca sinusurile contin puroi. O alternativa a radiografiei sinusale, mai ales pentru urmarire si la copii si femei gravide, este ultrasonografia, care sa evite expunerea la radiatii.
TRATAMENT:
Optiunile de tratament conservator ar trebui sa fie epuizate inainte de interventia chirurgicala. Acesta din urma,se va institui in cazurile in care devine necesara, respectiv atunci cand sinuzita acuta nu raspunde la tratamentul conservator,cand apar complicatii(cele mai redutabile fiind meningita,celulita orbitara,abcesul cerebral,tromboflebita sinusului cavernos) si in cazuri in care este prezent nivelul lichidian (colectia purulenta) in sinusuri.
Terapia conservatoare consta in: ventilatia si drenajul paranazal prin utilizarea decongestionantelor nazale sub forma de picaturi ori spray-uri nazale,secretolitice,antiinflamatorii sau plasarea de mese imbibate cu astfel de picaturi decongestionante in meatus. in formele mai severe, asociate cu febra si indispozitie semnificativa, antibioticoterapia trebuie sa fie instituita. De asemenea,mai sunt recomandate si inhalatiile cu substante mentolate sau aerosolii cu secretolitice ca adjuvante.Daca nivelul lichidian este prezent si in cantitate crescuta,se va recurge la punctii sinusale repetate cu lavaj cu ser si antibiotic, pana la limpezirea lichidului eliminat prin punctie.Daca nici asa evolutia nu este favorabila, se va interveni chirurgical.
Alte forme speciale de sinuzita acuta :
-rinosinuzita nosocomiala care rezulta in urma intubatiei nazale prelungite,
- barosinuzita cauzata de modificari ale presiunii aerului in timpul zborului sau prin scufundari,
-sinuzita inotatorului,cauzata de intrarea de micro-organisme infectioase in sinusuri in timpul inotului,la cei cu o usoara stare de imunodepresie.
Dr. Emilia Florescu
Medic specialist ORL
Clinicile Anima
Anima Delfinului