sfanta-maria-logo
logo-sf-mobile
Sfaturi pentru sanatatea ta

Stresul profesional - ce este si cum il abordam

In Europa mai mult de 40 de milioane de oameni sunt afectati de stres datorat locului de munca. Stresul la locul de munca este responsabil pentru milioane de zile lucratoare neutilizate in fiecare an si pentru milioane de concedii de boala.

Multa lume vorbeste de stres la locul de munca. Stresul ne afecteaza comportamentul, gandirea , emotiile, starea fizica. Intalnim in diverse organizatii diferite forme de suprasolicitari cum ar fi suprasolicitare fizica, senzoriala – suprasolicitarea vederii in cazul lucrului la calculator sau a lucrului in conditii de iluminare slaba, ori suprasolicitaarea auzului, sau suprasolicitare neuropsihica ce presupune realizarea unor sarcini dificile, cu dead line-uri stranse, lucrul cu publicul sau sarcini care implica responsabilitatea sigurantei altor persoane.

Ce ar trebui sa stim referitor la suprasolicitarile la care suntem expusi in timpul lucrului? In primul rand sa le recunoastem si sa reusim sa identificam acele sarcini profesionale care conduc la tipurile respective de suprasolicitari. In al doilea rand trebuie sa cunoastem efectele pe care acestea le au asupra starii de sanatate si nu in ultimul rand, metodele prin care sarcinile de zi cu zi se pot efectua cu nivelul cel mai mic de suprasolicitare sau cu nivelul cel mai mic de efort asupra starii de sanatate.

Stresul ne afecteaza comportamentul, emotiile, gandirea si starea fizica. Atunci cand factorul de stres actioneaza asupra noastra trecem printr-o faza de alarma, urmata de o faza de aparare a organismului, in care parem mai intariti in fata problemelor; in cazul in care acest ciclu se repeta prea des, organismul ajunge in faza de epuizare: adrenalina creste concentratia acizilor grasi liberi, a colesterolului si trigliceridelor. Se modifica diversele concentratii, cantitati de hormoni si enzime. Acestea duc la acceleratia ritmului cardiac, dureri in piept, astm, hipertensiune, tromboza, aritmie cardiaca, astm, hiperventilatie, dureri de stomac, de spate, de cap, musculare,caderea sistemului imunitar, boli de nervi, boli de piele, raceli dese si lungi etc.

Legatura permanenta cu serviciile de medicina muncii, in situatia oricarei modificari a sistemului de munca individual sau la nivel organizationa, asigura o informare timpurie asupra eventualelor efecte asupra starii de sanatate a angajatilor, scade riscul aparitiei problemelor de sanatate ocupationala la nivelul companiilor, iar de aici duce la scaderea numarului de imbolnaviri, concedii medicale , boli profesionale, accidente de munca.

Serviciile de medicina muncii vin cu solutii in problemele de sanatate si daca acestea sunt corect accesate pot ajuta angajatul sa constientizeze necesitatea de a fi sanatos, pentru el insusi si ca sa poata fi de folos in familie, loc de munca, societate. In acest scop, medicul de medicina muncii impreuna cu departamentele de resurse umane pot elabora programe de sanatate ocupationala, programe de gestionare eficienta a stresului, ergonomie , sanatate si securitate la locul de munca, adaptare lasarcinile de munca si la mediul de lucru, atingand astfel toate laturile activitatii pe toate nivelele oragnizatiei.

Dr. Razvan Luparu, medic specialist medicina muncii, Anima Victoriei

Aproape de tine, când ai nevoie

peste 25000 de analize efectuate lunar