sfanta-maria-logo
logo-sf-mobile
Obstetrica-Ginecologie

Testul Babes-Papanicolau - un screening pentru sanatate

Testul Papanicolau este un test screening obligatoriu, pe care trebuie sa-l faca anual orice femeie care a inceput viata sexuala.

Testul este foarte usor de recoltat, cu costuri reduse si care da informatii importante ce pot preveni probleme grave de sanatate. Se poate efectua in cadrul unui control ginecologic de rutina si consta in recoltarea de celule de la nivelul colului uterin (manevra complet nedureroasa), care vor fi analizate in laborator la microscop dupa efectuarea unor coloratii speciale.

Acest test ne ofera informatii valoroase cu privire la starea colului uterin, de la depistarea de probleme inflamatorii pana la evidentierea de leziuni precanceroase sau infectia cu Papilomavirus (HPV).

Daca testul are rezultate anormale, investigatiile vor fi continuate cu colposcopie, urmata de biopsie tintita sau de electroexcizie cu ansa diatermica si examen histo-patologic al fragmentului extras, ceea ce va permite stabilirea unui diagnostic de certitudine.

Exista doua variante de recoltare a PAP: conventional (pe 2 lame) sau in mediu lichid, cel din urma avand avantajul analizarii unui numar mai mare de celule care raman in mediul de transport, deci are o mai mare specificitate.

in concluzie, testul Papanicolau reprezinta o investitie in sanatatea noastra, o metoda simpla si extrem de eficienta de screening prin care putem depista si trata precoce - deci cu sanse mult mai mari de vindecare - leziuni grave de la nivelul colului uterin (leziuni precanceroase, infectii cu Papilomavirus, diverse inflamatii).

Dr. Sanda Nafornita, medic specialist, obstetrica-ginecologie, Anima

Aproape de tine, când ai nevoie

peste 25000 de analize efectuate lunar