sfanta-maria-logo
logo-sf-mobile
Sfaturi pentru sanatatea ta

Tulburarile de somn

Multi oameni cred ca somnul este doar o perioada de timp in care creierul se “opreste” iar corpul se odihneste.

Multumita studiilor facute in decursul ultimelor cateva decade, se stie acum ca somnul are diferite faze care se succed pe parcursul noptii. Creierul ramane activ pe toata perioada somului, iar diversele etape ale somnului au roluri bine determinate: unele va ajuta sa va simtiti energici si odihniti in timpul zilei, altele va ajuta sa invatati sau sa creati amintiri.

Somnul are doua componente majore: somnul REM (rapid eye movement sau somnul cu miscari rapide oculare) si somnul non-REM (somnul fara miscari rapide oculare). Aceasta ultima componenta se imparte in patru faze diferite, caracterizate de nivele diferite ale profunzimii somnului. In timpul somnului non-REM se refac nivelurile de energie.

Somnul REM este caracterizat de miscari rapide ale ochilor sub pleoape, cresterea frecventei cardiace si a respiratiei si paralizia musculaturii membrelor. In aceasta etapa creierul isi organizeaza amintirile, invata si ... viseaza.

Necesarul de somn al unei persoane variaza de la individ la individ si difera in functie de varsta. Majoritatea adultilor au nevoie de 7-8 ore de somn pe noapte, in timp ce prescolarii au nevoie de 10-12 ore de somn iar scolarii si adolescentii, de 9 ore in medie.

Insomnia este cea mai raspandita problema a somnuluidatorandu-se unor cauze diverse, de la stres, schimbarea orelor de somn, modificarea orarului de somn pana la o proasta igiena a somnului sau chiar o problema fizica sau psihica ce necesita consult la specialist. Vestea cea buna este ca insomnia nu trebuie sa fie o problema cronica, uneori cateva trucuri va pot ajuta sa scapati de ea.

Respectati-va orarul de somn, evitati exercitiile fizice in a doua parte a zilei, cofeina si nicotina, alcoolul, mancarurile copioase inainte de culcare, reduceti aportul de lichide seara, iesiti din casa cel putin 30 de minute zilnic, relaxati-va inainte de culcare, faceti o baie fierbinte, asigurati-va ca dormitorul este pregatit pentru somn (fara zgomote, fara radio, TV, calculator si cu o temperatura usor mai scazuta decat in restul casei).

Daca nu puteti adormi imediat, ridicati-va din pat si relaxati-va (ascultati muzica in surdina, cititi o carte, etc). Daca in continuare constatati ca va simtiti obosit in cursul zilei, desi petreceti destul timp dormind, medicul de familie sau un psihiatru v-ar putea ajuta.

Sforaitul este o alta problema frecventa ce afecteaza somnul, atat al sforaitorului, cat si al partenerului sau de viata. Cele mai comune cauze de sforait sunt varsta, fiziologia fiecarui individ, rinitele si sinuzitele, obezitatea, alcoolul, fumatul, medicamentele si pozitia in timpul somnului.

Sforaitul zgomotos, frecvent, care apare in orice pozitie de somn, poate fi un simptom al apneei de somn, o problema medicala serioasa ce necesita consult de specialitate. Apneea de somn se manifesta prin oprirea completa a respiratiei timp de 10-20 secunde, la sfarsitul carora pacientul se trezeste pentru a incepe sa respire din nou. Acest lucru se intampla de cateva zeci, chiar sute de ori pe noapte, desi persoana nu-si aminteste nimic. Este neaparat sa consultati medicul daca banuiti ca suferiti de apnee de somn!

Dr. Cristina Lupascu, medic specialist medicina de familie, Anima Titan

Aproape de tine, când ai nevoie

peste 25000 de analize efectuate lunar