sfanta-maria-logo
logo-sf-mobile
Pediatrie

Tusea: un simptom suparator

In clasamentul simptomelor pentru care copiii sunt adusi la medic, tusea ocupa locul 2, dupa febra.

Tusea este un act reflex determinat de stimularea unor receptori situati la nivelul intregului arbore respirator, de la faringe si pana la bronhiile cele mai mici. Cu alte cuvinte, factorii care declanseaza tusea pot actiona atat la nivelul cailor respiratorii superioare (de exemplu inflamatia faringelui intr-o faringoamigdalita) cat si la nivelul plamanului (intr-o pneumonie).

v>

Factorii care declanseaza tusea pot sa fie inflamatori (infectii acute de tipul rinofaringitei, sinuzitei sau bronsitei), chimici (fum de tigara, acizi gastrici in boala de reflux gastroesofagian), aspiratia de corpi straini, tuberculoza, alergeni (rinita alergica, astmul bronsic alergic), etc. Foarte important este de stiut faptul ca dupa o infectie acuta respiratorie poate persista tuse un timp, chiar si o luna, printr-o hipersensibilitate postinfectioasa a receptorilor tusei.

La sugari cauzele frecvente de tuse sunt: infectiile respiratorii, refluxul gastro-esofagian, hipersensibilitatea bronsica (terenul alergic); la copilul mic, pe langa infectii si hipersensibilitatea bronsica, un loc important il ocupa aspirarea de corpi straini (seminte, fragmente de jucarii, cercei, monede, etc); la scolari pe primul loc se situeaza astmul bronsic si sinuzita cronica, apoi infectiile, fumatul (pasiv si chiar activ!) si tusea psihogena.

Tusea este un simptom suparator care aduce copilul la medic; acesta, in urma examenului clinic si a investigatiilor ce se impun, va stabili diagnosticul si va recomanda conduita terapeutica.

Dr. Catrinel Preda, medic specialist pediatru, Anima Delfinului

Aproape de tine, când ai nevoie

peste 25000 de analize efectuate lunar