sfanta-maria-logo
logo-sf-mobile
Gastroenterologie

Ulcerul gastric si duodenal

Ulcerul gastric si duodenal
Ce este ulcerul gastric sau duodenal?
Ulcerul gastric sau duodenal reprezinta o pierdere de substanta la nivelul mucoasei gastrice/duodenale (nisa).
Ulcerul este o afectiune care intereseaza pana la 20% din populatie, ulcerul duodenal fiind mai frecvent intalnit decat ulcerul gastric.
Care sunt cauzele ce duc la aparitia ulcerului gastric/duodenal?
1. prezenta bacteriei Helicobacter Pylori. Aceasta este o bacterie specific umana, gram negativa, spiralata, flagelata care traieste in mediul acid din stomac.
Studiile arata ca 90% din ulcerele duodenale si 70% din cele gastrice sunt Helicobacter Pylori pozitive.
2. Antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS): aspirina, diclofenac, indometacin,etc.
S-a observat ca 25% dintre persoanele care consuma cronic AINS fac ulcer gastric sau duodenal, iar dintre acestesa, 1/3 fac ulcere hemoragice care necesita internare de urgenta.
Riscul de aparitie a ulcerului creste semnificativ atunci cand se asociaza AINS sau steroidiene (prednison) cu anticoagulante (heparina, sintrom, trombostop) sau antiagregante plachetare (plavix).
3. cauze rare:
- tumori endocrine pancreatice secretante de gastrina (sindromul Zollinger-Ellison in care sunt prezente ulcere multiple, recidivante, care raspund greu la tratament).
-insuficienta renala cronica
-boli pulmonare cronice
-boala Chron
Care este tratamentul in ulcerul gastric/duodenal?
Scopul tratamenrului este de a obtine vindecarea (cicatrizarea) ulcerului, dar si de a preveni aparitia complicatiilor sau recidivelor.
Pana la 40% dintre ulcere se vindeca spontan (fara tratament).
- Regimul alimentar ajuta la vindecarea mai rapida a ulcerului, evitand si aparitia complicatiilor. Alimentele care trebuie evitate sunt: condimentele picante, fructele crude (mai ales citricele), rosiile, bauturile acidulate, excesul de cafea sau ceai negru.
- Tratamentul medicamentos. Administrarea medicamentelor care scad secretia de acid din stomac se face indiferent de etiologia(cauza) ulcerului. Doza si periada administrarii acestor medicamente sunt stabilite de catre medic.
Atunci cand se evidentiaza prezenta bacteriei Helicobacter Pylori se va eradica aplicandu-se cel mai adesea tripla terapie (asocierea unui antisecretor cu 2 antibiotice din clase diferite).
- Tratamentul endoscopic se aplica in cazul ulcerelor complicate, in special cele hemoragice.
- La tratamentul chirurgical se recurge in prezent doar in cazuri rare intrucat tratamentul medicamentos bine condus de catre medicul specialist rezolva peste 90% dintre cazuri.
Dr. Dana Moraru
medic specialist gastroenterolog

Care sunt cauzele ce duc la aparitia ulcerului gastric/duodenal?

Prezenta bacteriei Helicobacter Pylori. Aceasta este o bacterie specific umana, gram negativa, spiralata, flagelata care traieste in mediul acid din stomac.Studiile arata ca 90% din ulcerele duodenale si 70% din cele gastrice sunt Helicobacter Pylori pozitive.

Antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS): aspirina, diclofenac, indometacin,etc.

S-a observat ca 25% dintre persoanele care consuma cronic AINS fac ulcer gastric sau duodenal, iar dintre acestesa, 1/3 fac ulcere hemoragice care necesita internare de urgenta.Riscul de aparitie a ulcerului creste semnificativ atunci cand se asociaza AINS sau steroidiene (prednison) cu anticoagulante (heparina, sintrom, trombostop) sau antiagregante plachetare (plavix).

Cauze rare:

Tumori endocrine pancreatice secretante de gastrina (sindromul Zollinger-Ellison in care sunt prezente ulcere multiple, recidivante, care raspund greu la tratament).Insuficienta renala cronicaBoli pulmonare croniceBoala Chron

Care este tratamentul in ulcerul gastric/duodenal?

Scopul tratamentului este de a obtine vindecarea (cicatrizarea) ulcerului, dar si de a preveni aparitia complicatiilor sau recidivelor.Pana la 40% dintre ulcere se vindeca spontan (fara tratament).Regimul alimentar ajuta la vindecarea mai rapida a ulcerului, evitand si aparitia complicatiilor. Alimentele care trebuie evitate sunt: condimentele picante, fructele crude (mai ales citricele), rosiile, bauturile acidulate, excesul de cafea sau ceai negru.Tratamentul medicamentos. Administrarea medicamentelor care scad secretia de acid din stomac se face indiferent de etiologia(cauza) ulcerului. Doza si periada administrarii acestor medicamente sunt stabilite de catre medic.Atunci cand se evidentiaza prezenta bacteriei Helicobacter Pylori se va eradica aplicandu-se cel mai adesea tripla terapie (asocierea unui antisecretor cu 2 antibiotice din clase diferite).Tratamentul endoscopic se aplica in cazul ulcerelor complicate, in special cele hemoragice.La tratamentul chirurgical se recurge in prezent doar in cazuri rare intrucat tratamentul medicamentos bine condus de catre medicul specialist rezolva peste 90% dintre cazuri.Dr. Dana Moraru - Medic Specialist Gastroenterolog

Aproape de tine, când ai nevoie

peste 25000 de analize efectuate lunar