Cautare rapida
Lista analize disponibile
Acestea sunt analizele gata de printare.
Pret total: 0 Lei
Va asteptam.
Pret total
0 LeiVertijul este senzatia de pierdere a echilibrului sau poate fi perceputa ca deplasare a obiectelor din jur sau a bolnavului in spatiu.
Ca si clasificare pot fi vertije periferice (este afectat aparatul vestibular) si vertije centrale (in care sunt afectate formatiuni ale sistemului nervos care intervin in pastrarea echilibrului).
Exista numeroase cauze care pot duce la aparitia vertijului:
in cadrul consultatiei este important sa clarificam anumite aspecte:
Examinarea clinica trebuie sa includa:
Diagnosticul de vertij se stabileste in principal pe examinarea clinica, dar sunt necesare si consultatii de specialitate - examenul neurologic, oftalmologic, consultul ORL, radiografia coloanei cervicale, pot oferi informatii utile in conturarea diagnosticului.
Conduita terapeutica include regimul igieno-dietetic, tratamentul medicamentos, eventual tratament chirurgical, psihoterapie.
Pacientul trebuie sa evite zgomotele puternice, efortul fizic intens, miscarile de aplecare sau de ridicare brusca a capului, traumele fizice sau psihice, schimbarile termice bruste. Reducerea consumului de grasimi, de sare, identificarea si inlaturarea medicamentelor sau alimentelor care pot provoca vertijul, intreruperea fumatului, reducerea consumului de alcool sunt masuri care pot aduce un beneficiu.
Tratamentul vertijului depinde de severitatea si cauza acestuia. Vasodilatatoarele cerebrale, medicamentele antivertij, anxioliticele, medicatia neuroprotectoare, fizioterapia, medicatia simptomatica, in unele situatii – interventia chirurgicala, sunt doar cateva din modalitatile de tratament.
Dr. Valentina Anitei, medic specialist medicina de familie Anima Delfinului