sfanta-maria-logo
logo-sf-mobile

VIROZELE SEZONIERE

VIROZELE SEZONIEREGeneralitati:Toamna virozele sunt “vedetele” sezonului si daca ne iau pe nepregatite , in unele cazuri se pot transforma in redutabile infectii bacteriene ale cailor respiratorii.Un procent de aproximativ 85% din infectiile cailor respiratorii sunt insa datorate virusurilor, motiv pentru care tratamentul cu antibiotice este eronat, in plus ne scade si imunitatea. In sezonul rece corpul nostru trebuie sa faca fata unor solicitari in plus pentru a se putea adapta cat mai bine la mediul inconjurator. Aici intervine rolul imunitatii.Factori de risc:Factori precum stresul cronic, lipsa de odihna, eforturile fizice exagerate,alimentatia deficitara, precum si intreaga “flora” de agenti patogeni ce ne inconjoara si pentru care nu suntem pregatiti suficient , duc la formarea de brese in sistemul nostru imunitar lasand culoar liber instalarii bolilor. Cei mai expusi sunt copiii,in special cei care merg in colectivitate (scoli, gradinite, crese) , gravidele, precum si batranii, care au metabolismul mai lent si implicit functia de detoxifiere naturala, atenuata.Preventia:Ce este de facut in scop preventiv? Evitarea pe cat posibil a factorilor de risc mentionati, precum si imunomodularea facuta din timp , sau cum spune un cunoscut proverb romanesc : “bunul gospodarisi face vara saniesi iarna car”.Concret, copiii ce merg in colectivitate,varstnicii , cei cu imunitatea deficitara, precum si personalul medical care se expune zilnic riscului infectios, ar trebui vaccinati pentru a evita expunerea la virusurile gripale care ne dau „tarcoale” in sezonul rece, precum si la alte tulpini virale de temut.Evident , vaccinul nu poate acoperi intreaga gama de virusuri existente in sezonul rece si nu reprezinta o necesitate pentru categoriile fara factori de risc la expunerea virala. Exista si categorii la care se contraindica vaccinul, si anume: copiii sub 6 luni, alergicii la proteina din ou, cei aflati in puseu acut de infectie. Cand se face vaccinarea? Startul la vaccinare se da incepand cu luna septembrie,iar campania se mentine si pe parcursul lunii octombrie. De ce aceasta perioada si nu mai tarziu? Important este sa facem vaccinul inainte de a debuta epidemia de gripa si de a lasa o marja de timp (ideal , 2 saptamani ) organismului nostru, pentru ca dupa vaccinare sa produca anticorpi si astfel sa fim protejati.Bineinteles ca cine doreste sa se vaccineze, daca nu a facut-o in primele 2 luni de toamna ,o poate face si mai tarziu, cu conditia sa nu fie in plin puseu infectios. Vaccinul nu ne fereste 100% de viroze, dar scurteaza perioada de suferinta in caz de infectare, precum si diminueaza severitatea simptomelor. Cat timp ne acopera? Pana la 1 an de zile, timp in care se vor face noi cercetari epidemiologice pentru a se studia tulpinile virale ce vor avea prevalenta mai mare in noul an. Ce este vaccinul? Un preparat biologic din germeni atenuati ca si virulenta, care nu produce boala, ci declanseaza productia de anticorpi proprii, ca reactie la antigenul inoculat (continut in vaccin).Vaccinarea la gravide , recomandata sau nu?In sarcina,imunitatea este mai scazuta si ca atare, orice “intrus” poate fi gazduit fara sa declanseze alarma in organismul gravidei,motiv pentru care, virozele in sarcina dureaza mult mai mult decat in mod obisnuit, iar complicatiile ce pot aparea sunt grave, putand merge chiar pana la pierderea sarcinii. Ca atare, vaccinareala femeile gravide este recomandata indiferent de varsta gestationala, cu vaccin inactivat. Raspunsul este valabil si pentru femeile care alapteaza.Copiii nascuti din mame vaccinate in timpul sarcinii sunt protejati de boala in timpul unei epidemii, in proportie aproape de 100%, anticorpii mamei fiind transferati bebelusului prin intermediul placentei.Vaccinarea bebelusilor pentru virozele de sezon?Bebelusul, la nastere si prin alaptat preia anticorpii necesari protectiei impotriva agentilor infectiosi, mai ales din colostru (primul lapte matern) care reprezinta un redutabil “vaccin” natural, cu important rol si in imunizare, In primul an de viata, sugarul va face numeroase episoade virale,insa aceasta “batalie” cu mediul inconjurator ii va fortifia sistemul imunitar. Din aceste motive, nu se indica vaccinarea bebelusilor mai mici de 6 luni. Ce mai putem face pentru a tine cat mai departe virusurile de noi? Sa fim foarte atenti la igiena. Spalatul des pe maini, ce ar trebui invatat in cei 6 ani de acasa, ar trebui sa ramana regula de aur pentru toata lumea, indiferent de varsta. De asemenea, evitati ,in special dupa iesirile in public, prin mijloacele de transport in comun, sa va atingeti fata cu mainile, in special zona buzelor,nasului si a ochilor.Particulele virale cu care evident ati venit in contact prin manipularea de diverse obiecte la care toata lumea are acces, pot gasi astfel portite de intrare in corpul dvstra prin mucoase.Spalati-va pe maini de indata ce ati ajuns acasa si abia apoi va puteti savura linistiti masa. Ideal ar fi daca in crese, scoli, gradinite,in plin sezon de viroze, personalul pregatitor ar avea initiativa de a sterge cu o compresa sterila imbibata in spirt clantele usilor si ar aerisi macar cateva minute, clasele micilor invatacei.Clantele sunt rezervoare adevarate de microbi ,adusi prin portaj de catre manutele celor mici , iar spatiile neaerisite in care stau ore intregi grupuri de persoane (eventual si infectate!) sunt factori de risc de luat in calcul cand vorbim despre infectiile virale.Femeile gravide si varstnicii in primul rand, dar si ceilalti, pe cat posibil , evitati persoanele care sunt bolnave. Daca acest lucru nu este posibil , incercati sa nu stati fata in fata, in timp ce persoana infectata vorbeste cu dvstra, deoarece particule extrem de fine, sub forma de aerosoli se descarca din organismul bolnav in aer, fie cand stranuta, fie cand vorbeste mai zgomotos, fie cand tuseste persoana respectiva, iar toate aceste derivate virale isi vor gasi o noua gazda in scurt timp: dumneavoastra.Daca totusi ati racit, dar sunteti la debutul infectiei virale, folositi servetele de unica folosinta si evitati pe cat se poate ,demodatele batiste.Un lighean cu apa fierbinte, in care dizolvam in prealabil un pumn de sare si in care ne scufundam pret de cateva minute picioarele, poate face minuni, la fel si frectia pielii cu uleiuri mentolate, sunt lucruri mostenite din batrani, de real folos, pe care toata lumea le poate aplica fara riscuri,inclusiv gravidele.Bineinteles, ceaiurile caldute (nu fierbinti, apa clocotita nu omoara in nici un caz microbul, insa arde cu siguranta gatul !) :de tei, de cimbrisor (in cazul in care viroza va da batai de cap cu o tuse urata, care se vrea a fi productiva), de ghimbir, de lamaie,sunt obligatorii,hidratarea fiind primordiala in asemenea afectiuni. De ce? O mare incarcatura microbiana va fi astfel „remorcata” si dusa catre stomac , unde sucul gastric, extrem de acid va anihila acesti musafiri nepoftiti.Aromaterapia care pe langa efectul relaxant , in cazul multor uleiuri esentiale (esentele de lamaie in primul rand,precum si cea de eucalipt,pin, brad, rozmarin) are si efect antiseptic si decongestionant nazal, prin simpla pulverizare a catorva stropi in camera in care stam. Efectul? Garantat spectaculos. Alimentatia ,bineinteles joaca si ea un rol important in tot acest scenariu, cat si in general. Cei care consuma „deseuri” nu vor avea parte evident, decat de un cumul de toxine si produsi de metabolizare ce vor otravi organismul lent si sigur, iar atunci cand viroza va da tarcoale,organismul mult prea slabit si „murdarit” de atatea reziduuri nu va avea putere sa contraatace. Ca atare, este bine sa facem din cand in cand cate o cura de detoxifiere a organismului nostru. Si posturile sunt bune, daca sunt facute cu cap! Ce anume ar trebui sa consumam ca si alimente? In primul rand alimentele ce au un continut ridicat de vitamina C, aceasta declansand o reactie la nivel celular de stimulare a scutului natural antiviral (reprezentat de interferoni). In aceasta categorie includem: macesul,coacazul negru, papaya, grapefruitul, citricele, fructul kiwi, guava, capsunile, fructele de padure, mango, merisoarele, ardeiul gras, rosiile, varza de Bruxelles, broccoli,conopida, verdeturile(toate!), ierburile aromatice (cimbrul,patrunjelul).O a doua categorie, este cea a produselor cu proprietati antivirale,antiinflamatorii sau imunomodulatorii ,cum ar fi :usturoiul, ceapa, uleiul de nuca de cocos, radacina de papadie, echinaceea (cu retineri pentru persoanele care se stiu alergice,predispuse la astm), socul,ghimbirul, mierea, propolisul, supa de pui (are proprietati antiinflamatorii!).Agentii patogeni:“ Raceala comuna”, stiintific denumita viroza, se datoreste unei palete largi de virusuri care ,multumita temperaturilor scazute devin maxim active si aici am in vedere Rinovirusurile (mai frecvent intalnite primavara), Coronavirusurile, Virusul sincitial respirator si virusuri ceva mai agresive, specifice sezonului rece, respectiv Adenovirusurile , Virusurile Gripale si Paragripale. Virusurile se pot transmite fie prin contact direct , fie prin aerosoli (particule), asa cum aminteam mai devreme,declansand in organism o reactie a sistemului nostru imunitar, al carei rezultat sunt anticorpii specifici.Acest lucru nu inseamna ca daca am avut recent o viroza nu ne putem reinfecta.Paleta de virusuri este extrem de larga,mult mai larga decat cea de bacterii, ca atare, o reinfectare poate surveni oricand la contactul cu o noua tulpina virala la care nu avem anticorpi formati.Ce simptome avem in caz de infectie virala?Virozele sunt recunoscute prin prezenta durerilor in gat, obstructiei nazale ,secretiilor nazale prezente in cantitate crescuta (rinoree), durerilor de cap si/sau musculare, infundarii sau senzatiei de durere prezenta la nivelul urechilor, conjunctivitei, aftelor, febrei, frisonului, tusei (in general seaca, iritativa la debut,ulterior posibil prin infectare bacteriana, devine productiva), oboselii, inapetentei, tulburarilor de tranzit intestinal. Tratamentul virozelor necomplicate este exclusiv simptomatic,cu antitermice, dezobstruante nazale, antiseptice orofaringiene, bazat pe o hidratare corespunzatoare si imunomodulatoare , alimente cu concentratie sporita in vitamina C, ce pot fi folosite si in scop preventiv.In cazul in care patologia se complica cu o suprainfectie bacteriana (vezi pneumoniile) se va recurge si la antibioticoterapie, insa numai la recomandarea medicului specialist. In general simptomatologia virala necomplicata dureaza intre 1 si maxim 2 saptamani, insa pacientul ramane contagios inca 2 saptamani aproximativ ,chiar si dupa ce dispar simptomele, deoarece virusul inca persista in nasofaringe. Dr Emilia Florescu Medic specialist ORL Clinica Anima Delfinului

Aproape de tine, când ai nevoie

peste 25000 de analize efectuate lunar