sfanta-maria-logo
logo-sf-mobile
Dermatologie

Vitiligo

Vitiligo este o afectiune cronica, o hipomelanoza melanopenica, caracterizata de scaderea cantitatii de melanina din derm. Cauza este necunoscuta, dar se pare a fi incriminat un mecanism autoimun, cu scaderea celulelor T helper, cresterea anticorpilor dirijati impotriva melanocitelor (celulele producatoare de pigment melanic, ce lipsesc complet) sau chiar un stress major, gen soc emotional. intr-o proportie de 30-40% se poate mosteni familial.

Se manifesta prin aparitia la nivelul fantelor palpebrale, peribucal, organe genitale sau extremitati a unor placi alb-sidefii, bine delimitate, cu contururi neregulate, iar la periferie prezinta o zona mai inchisa la culoare, hiperpigmentata. Afectiunea apare mai frecvent la copiii de varsta scolara, adolescenti si adultii tineri. Uneori, placile acromice pot conflua, iar vitiligo devine generalizat sau chiar universal, cu depigmentarea completa a pielii si parului.

Evolutia este nedefinita, fiind mai favorabila la copii decat la adulti. Rar se produc repigmentari spontane, in special pe zonele expuse la soare.

Managementul acestei afectiuni consta in primul rand in aplicatia de creme cu factor de protectie SPF>30, pentru a evita arsurile in zonele depigmentate si bronzarea excesiva a zonelor normal pigmentate. Se recomanda folosirea make-up-urilor pentru a masca zonele albicioase sau chiar a autobronzantelor pe baza de dihidroxiacetona.

Repigmentarea se poate realiza prin utilizarea topica a corticoizilor (creme pe baza de mometazona, clobetazol) sau a psoralenului combinat cu PUVA terapie (lumina UV cu lungime de unda lunga). in formele extinse se recurge la tratamentul oral cu psoralen+PUVA. O alta metoda consta in utlizarea grefelor cu piele normal pigmentata pe zonele afectate. La cei cu vitiligo generalizat se poate recurge, cu acceptul pacientului, la o depigmentare totala cu solutii si creme ce contin monobenzona sau hidrochinona 20%. Acestia vor deveni, insa, susceptibili la arsurile solare.

Vitiligo se asociaza si cu alte afectiuni autoimune sau endocrine, de aceea trebuie investigat alaturi de ceilalti medici specialisti.

Dr. Ioana Chisalita, medic specialist dermatologie, Anima Victoriei

Aproape de tine, când ai nevoie

peste 25000 de analize efectuate lunar